Tűzoltás és mentés haszonállatok jelenlétében

Csütörtök délelőtt a nyíregyházi hivatásos tűzoltók „A” szolgálati csoportja az éves kiképzési terv részeként, Nyíregyházán, az Újmajori úton lévő létesítménynél, a haszonállatok jelenlétében az esetleges tűzoltási beavatkozást és mentést gyakorolták.


A csütörtöki gyakorlás helyszínéül választott létesítmény területén több nagyméretű istálló és több mint száz ló található. A tűzoltók a bejáráson, az át-és beépítéseket, a megközelíthetőségeket, a közművek kizárási helyeit, a tűzcsapokat, valamint a gépjárművek felállítási helyeit is ellenőrizték.

A gyakorlás során figyelembe vették az épületek sajátosságait, a környezetében az éghető anyagok jelenlétét, a tűzterjedés lehetséges irányait, valamint a nagy értékű haszonállatok kimenekítését is.

Az istálló építésekor és az ajtók kiválasztásakor fontos szempont, hogy a lovakat egyszerűen és gyorsan ki lehessen menekíteni az épületből, a nyílt láng használatára figyelmeztető táblákat kell kihelyezni és fontos, hogy minden dolgozó a veszélyhelyzetben ismerje a menekülési, menekítési forgatókönyvet.

Az épületek elektromos felülvizsgálata ezekben az esetekben évente szükséges, csak úgy, mint a rendszeres tűzvédelmi oktatás.

A megfelelő biztonság érdekében az épületekben füstérzékelő és tűzjelző telepítése ajánlott.