Tűz fölött, föld alatt – Különleges régészeti-gasztronómiai fesztivál a Sóstói Múzeumfaluban
Kuriózumnak számító régészeti gasztronómiai rendezvényre várták a látogatókat a Sóstói Múzeumfaluban. A társszervező Magyar Nemzeti Múzeum régészei a szakmai tapasztalatot biztosították a programhoz, amíg a skanzen munkatársai a helyi gasztronómiai tudásukat mutatták be a látogatóknak.
Egy hagyományos viking recept alapján készült az ebéd az egyik bográcsban, sertéshúsból, különböző zöldségekkel és bulgurral, utóbbi teszi még tartalmasabbá ezt a fogást. Ennél a hagyományőrző baráti körnél a X. századi dán vikingek életét ismerhették meg a látogatók.
Amellett, hogy nagyszerű harcosok voltak, ugyanolyan nagyszerű felfedezők, kézművesek, kereskedők, és ugye lehet mondani, hogy az akkori korra, egész Európára rányomta a bélyegét a viking kirajzás meg a portyázások”
– mesélte Lakatos József hagyományőrző.
Régészet és gasztronómia találkozása
A Sóstói Múzeumfaluban egy kuriózumnak számító programra várták a vendégeket, ahol a régészet és a gasztronómia találkozott szombaton. Többek között bronzkori egytálétel és kőkori zöldséges birkaragu is várta a látogatókat.
Próbáltunk egy olyan gasztronómiai rendezvényt létrehozni, amely forráshűen mutatja be a több mint ezer, sőt négyezer évvel ezelőtti időszakban fogyasztott ételeket, a vaskor, bronzkor, a római kor és természetesen az Árpád-kor, tehát a kora középkori ételek jelennek meg”
– nyilatkozta Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu területi múzeumigazgatója.
A „Tűz fölött, föld alatt” programhoz a Sóstói Múzeumfalu a gasztronómiai tudást, a másik szervező Magyar Nemzeti Múzeum pedig a régészeti hátteret biztosította.
Szerettük volna, ha Kelet-Magyarországon is van egy olyan abszolút egyéni profilú rendezvény, ahol a látogatók nemcsak megnézhetik, hogy hogyan készülnek ezek az ételek, hanem ki is próbálhatják mindegyiket. Itt találtunk partnerre a Sóstói Múzeumfaluban, hiszen nekik nagyon gazdag gasztronómiai hagyományaik vannak és tudnak kezelni egyszerre nagy mennyiségű látogatót, nagy rendezvények lebonyolításában is tudtunk rájuk számítani. Mi pedig a szakmai tapasztalatot hoztuk, minden egyes étel, amit itt megfőztünk, régészeti bizonyítékokkal alátámasztható”
– mondta Piros-Pozdora Máté, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet régész technikusa.
A Sóstói Múzeumfalu vendégei az ételkóstolók és előadások mellett akár íjászkodhattak is a korhű jelmezt viselő hagyományőrzőkkel, vagy kipróbálhattak különböző ősi mesterségeket, például a fazekasságot.


