Turizmus 2015 - Remekeltek a négycsillagosok és a gyógyhotelek
Mind a turisták száma, mind az általuk eltöltött vendégéjszakaszám nőtt tavaly hazánkban, az átlagos tartózkodási idő a hotelekben minimális mértékben csökkent. A szállodák közül a négycsillagosok és a gyógyszállodák aratták a babérokat, míg az ötcsillagos hotelek vendégforgalmában kismértékű visszaesés történt.

A Magyar Turisztikai Ügynökség elkészítette a Turizmus Magyarországon című statisztikai kiadványát a Központi Statisztikai Hivatal közelmúltban publikált, kedvező tendenciákat jelző 2015. évi végleges adatai alapján. A kiadványban a turizmus hazánk gazdaságában betöltött szerepéről és turizmusunk legfontosabb jellemzőiről lehet olvasni.

A turizmus kiemelt szerepet tölt be a magyar gazdaságban. A KSH adatai szerint 2015-ben a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 6,0%-kal, ezen belül a külföldi vendégéjszakák száma 4,9%-kal, a belföldi vendégéjszakák száma 7,0%-kal növekedett 2014-hez képest. A szállásdíjbevételek 13,0%-kal bővültek. 2015-ben több mint 1,2 millióan rendelkeztek SZÉP-kártyával, a hozzákapcsolódó költés pedig több mint 83 milliárd forintot tett ki, ami 14,0%-os növekedés 2014-hez képest.

[REKLAM]

Két adat jelzett visszaesést tavaly: a szállodai áltagos tartózkodási idő 2,4-ről 2,3-ra csökkent, illetve az ötcsillagos hotelek vendégforgalma mutatott még 1,9%-os visszaesést.

A magyarországi turizmus legfontosabb eredményei mellett a kiadványban bemutatjuk a világ turizmusának legfontosabb eredményeit, a turizmus gazdasági jelentőségét, a belföldi és a külföldi turisták számát és költését, illetve motiváció szerinti megoszlását. A kereskedelmi szálláshelyek forgalmát országos szinten és a turisztikai régiókban, az üzleti célú egyéb szálláshelyek vendégforgalmát, szezonalitást, a leglátogatottabb magyarországi települések listáját. A vendégforgalom alakulását küldőpiaconként a kereskedelmi szálláshelyeken és a szállodákban, a különböző típusú kereskedelmi szálláshelyek kapacitásának, kapacitáskihasználtságának, vendégforgalmának és bevételeinek mutatóit. Budapest, a Balaton régió, a gyógyszállodák és a hivatásturizmus 2015. évi főbb eredményeit, a SZÉP kártya forgalmát, valamint a turisztikai védjegyeket.

A cikk folytatásáért kattintson ide.