Turisztikai fejlesztések – Határon átnyúló program keretében újul meg a római templom
Fotó: Szarka Lajos

Mintegy 850 ezer euróból újul meg a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház, valamint a beregszászi római katolikus templom. A határon átnyúló projekt részeként felújítják a nyíregyházi templom orgonáját, az egyik harangtoronyban kilátót alakítanak ki, valamint gyermekmegőrzővel és mosdókkal bővül a helyi közösségi szolgáltatás.

Az európai uniós forrásból megvalósuló fejlesztések célja Magyarország és Ukrajna két meghatározó, egyházi örökségeként ránk maradt építészeti értékének megőrzése, valamint azok kulturális és turisztikai fejlesztése.

„Ez egy kettős természetű projekt, van egy egyházi, kulturális megőrzés aspektusa, valamint egy turisztikai aspektusa. A kulturális örökség megőrzése az a templom, illetve a társzékesegyház infrastrukturális fejlesztésével valósul meg, ennek az a célja, hogy a turisták, látogatók számára vonzóvá tegyük ezeket az épületeket. Itt Nyíregyházán egy kilátó épül, az orgonát felújítják, illetve egy gyermekmegőrzőt is létrehoznak.” - ismertette Dr. Harsányiné Dr. Tóbiás Tímea, projektmenedzser a pályázat részleteit bemutató sajtótájékoztatón.

Turisztikai vonzerő

Nyíregyháza turisztikai vonzereje egyre nagyobb, és egyre többen járnak át Kárpátaljáról is a nyírségi megyeszékhelyre. Ezzel együtt pedig a római katolikus templom látogatottsága is folyamatosan növekszik, valamint egyre ismertebbé válik a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház. A helyi plébános, Felföldi László a közösségi funkciók bővítését emelte ki. „A másik nagyon nagy ajándék ebben a pályázatban, hogy a helyi közösséget, a nyíregyháziakat, a nyíregyházi családokat is fogja szolgálni, hisz akik ide járnak, egy kicsit otthonosabb, gazdagabb kiszolgálást kapnak, és hát ugye a családok, itt lesz egy gyermekmegőrző, ahol a liturgiák, vagy akár az esküvők alatt a gyerekek nyugodtabban ellehetnek, és ezzel is hozzá tudunk járulni az egésznek a teljességéhez.”

A határon túl

A határon átnyúló projekt részeként a beregszászi római katolikus templom vízelvezető rendszere is megújul, modern kerékpártárolókat építenek, valamint érintőképernyős információs táblákat is kihelyeznek. A Beregszászi Római Katolikus Egyház kurátora, Tarpa József a turisztikai fejlesztések fontosságát emelte ki. „Ami nagyon fontos, hogy ez egy turisztikai pályázat, tehát hogy ott lesz egy információs iroda is, illetve a torony látogatható lesz, tehát tulajdonképpen tükörben ugyan az fog elkészülni Beregszászon is, mint  Nyíregyházán.”

EU-s forrás

A beruházások mintegy 850 ezer eurós európai uniós forrásból valósulnak meg, a befejezés pedig 2022 május végére várható, Nyíregyházán és a határ túloldalán egyaránt.

 

Fehér Attila

Kapcsolódó galéria

Egyházi turizmusfejlesztés