Tudományosan készülnek a focisták
Új eszközöket használ a Nyíregyházi Sportcentrum labdarúgó szakága. A számítógépes programot csütörtökön mutatták be.

A technikát és a tudományt is használja a Nyíregyházi Sportcentrum labdarúgó szakága annak érdekében, hogy teljesebb képet kaphassanak az edzők a játékosokról. A közelmúltban negyven futballista egy részletes orvosi vizsgálaton esett át, ahol számos paraméter mellett többek között a várható testmagasságot is meghatározták.

– A Nemzeti Sportközpontban vehettek részt a labdarúgók egy részletes vizsgálaton. Személyenként megmérték a maximális pulzusszámot, ultrahang segítségével megállapították, ha szívrendellenességet tapasztaltak, de kimutatták az egyes végtagok zsír-izom arányát is. Egy többoldalas dokumentumot kaptunk gyerekenként, ami segít nekünk abban, hogy személyre szabott terhelést kaphassanak. Ez a vizsgálat egyébként 5 millió forintba került volna, de mivel kiemelt akadémia vagyunk, így negyven gyereknek ingyenesen végezték el – mondta Neumann Gábor, a Bozsik Akadémia vezetője. 

Egy új számítógépes szoftvert is használnak mostantól. Ez egy olyan adatbázis, mely az összes edzést, illetve mérkőzést tartalmazza. Az interaktív programot a játékosok is használhatják, és az edzők is ellenőrizhetők.

– Pillanatok alatt kivághat az edző jeleneteket egy-egy meccsből, melyet megoszthat csapata játékosaival. De ellenőrizhető az edző is, mindig látszik hol, milyen tréninget tart. A játékosokról később egy teljes adatbázis lesz, melyben minden statisztikája megtalálható – mondta Németh Károly szakmai vezető. 

Dankó L.