Tudja mi az a triál? -  A kerékpáros sportban kitűnően teljesítő Majoros Jánost kérdeztük!

Triál: ügyesség kerékpáros sport. A szó, ha magyarra fordítjuk, próbát vagy próbálkozást jelent. Az első és legszembetűnőbb dolog egy laikus számára, hogy nincs nyereg a triálos biciklin. Azon a kétkerekűn, amelyen a triálos egyensúlyoz; lényegében a kerékpárral, a kerékpáron úgy ugrál, hogy semmilyen testrésze nem érintkezik a talajjal. Nem egyszerű mutatvány ez, a bringákon nincs teleszkóp sem. Városunkban is többen triáloznak, Majoros János például 12 évesen kezdte és mára már a hazai élvonalban van!

A legfontosabb ennél a sportnál az egyensúlyérzék, hiszen egy-egy versenyen vagy akár csak gyakorlás közben a triálozó ügyessége mérettetik meg. Természetes vagy mesterséges, épített pályákon is lehet triálozni.


Az elmúlt években megannyi versenyen, több Európa-bajnokságon is részt vett János, idén október végén pedig a berlini világkupán mutatta meg, hogy mit tud. Jelentős sikereket ér el, többször állhatott már a dobogón, de alázatos és azt mondja, szeretne még jobb lenni!

A berlini triál világkupán 21 nemzet válogatottja képviselte magát. Beton elemekből, sziklákból, farönkökből és fa szerkezeti építményekből állt a pálya. A körülmények gyors tempót diktáltak a versenyzőknek, hogy beleférjenek a 2 perces limitekbe. A magyar válogatott tagjaként a B csoportban a 8. helyezést értem el.


János szeret bemutatókat tartani; az elmúlt években Nyíregyházán több rendezvényen népszerűsítette a különleges sportot. A közönség megdöbbenve nézi bravúrjait, a bátrabbak pedig segítségére vannak: hatalmas lendületével és kétkerekűjével akár 5-7 embert is átugrat!

A magyar triál sportban még egy nagy verseny van hátra ezévben. Majoros János is az Országos Bajnokságon zárja majd a szezont, november 25-én, Püspökladányban.

 

R.