Tudásfejlesztés- és hasznosítás – Projektzárás a Nyíregyházi Egyetemen
Fotó: Szarka Lajos

Sokat tanulnak, keveset mozognak: ez jellemző a magyar felsőoktatásban részt vevő diákokra. 

A Nyíregyházi Egyetemen az elmúlt 30 hónapban olyan programot valósítottak meg, ami többek között arra ösztönözte a hallgatókat, hogy többet mozogjanak, tegyenek az egészségükért. A program segítségével modern és már jól ismert sportórákat indítottak az egyetemen és aki a legtöbben részt vett, azokat sítáborba is elvitték.  

Volt egy motiváló sítúra program, amelyet még a projekt elején kiírtunk. Aki minél több sportprogramban részt vett, az pályázhatott erre az egy hetes sítáborra. Ingyen vehettek részt a hallgatók ezen a programon és megtanítottuk őket síelni. Új, divatos sportágakat is bemutatunk és ki is próbálhatták ezeket. Ilyen volt a TRX és a funkcionális edzés is.

– mondta el Pásztorné dr. Batta Klára, főiskolai tanár.

A nagyszabású program egy másik elemével azért küzdöttek, hogy minél kevesebb hallgató morzsolódjon le, aki elkezdte az egyetemet, az diplomát is kapjon. Számukra a legnehezebb tárgyakból pótkurzusokat indítottak.

Bizonyos tárgyakból bukdácsol a hallgató. Nehezen tanul, tanulási nehézségei vannak. Nyilvánvalóan ezekkel a tárgyakkal kapcsolatban különböző utókurzusokat, előkészítő, felkészítő pótkurzusokat indítottak a kollégák, több mint 1500-1600 hallgató vette ebben részt.

- tette hozzá Nagy Zsolt, projektmenedzser.

A hallgatókat arra is ösztönözték a program keretei belül, hogy önkéntes tevékenységekben is részt vegyenek. Például közös faültetést szerveztek a zöldítés jegyében és a jelentkezők országos programokon vállalhattak önkéntes munkákat hostessként. A program arra is nagy hangsúlyt fektetett, hogy a hallgatók könnyebben illeszkedjenek be a felsőoktatási életbe és nyitottabbak és elfogadóbbak legyenek.

A másik nagy területünk a hallgatói támogatások és szolgáltatások nyújtása, ami a hallgatónak az egyetemi életben való eligazodását, a szocializációját, bizonyos helyzetekben való alkalmazkodóképességét, a másság elfogadását és az egyetemi életben való gördülékenyebb szocializációt próbálta meg segíteni.

– hangsúlyozta Kósáné Bilanics Ágnes, Nyíregyházi Egyetem Gazdálkodástudományi Intézetének intézetigazgatója.

A „Tudásfejlesztés- és hasznosítás a Nyíregyházi Egyetemen” projekt uniós és hazai forrásból, közel 400 millió forintból valósult meg. Közel 150 oktatót és több ezer hallgatót érintett. A projektet ma konferenciával zárták. 

Kapcsolódó galéria

Konferencia az egyetemen a tudásfejlesztésről és-hasznosításról