Továbbra sem tervezik a kijárási tilalom elrendelését – Sajtótájékoztató Budapesten

A kormány és az operatív törzs sem tervezi kijárási tilalom bevezetését vagy településrészek lezárását – szögezte le a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Lakatos Tibor hozzátette: a hatósági házi karantén ellenőrzésének hatékonyabbá tételére viszont lesznek intézkedések. Kiemelte, hogy továbbra is biztosított az áruforgalom az országban.

Közölte továbbá: Szlovákia és Magyarország megegyezett abban, hogy az országhatárokon belül 30 kilométeres távolságban a munkahelyekre eljuthatnak a munkavállalók.

Összesen 3065 hatósági karantént rendeltek el, de sokan nem tartják be ezt – mondta, arra kérve a lakosságot, hogy vegyék komolyan a járványhelyzetet.

Az áruszállításra a korlátozások nem érvényesek. Rajkán és Szentgotthárdon 60, Hegyeshalomnál 120 perc a várakozási idő.

Hat súlyos beteg

Hat súlyos állapotban lévő embert kezelnek intenzív osztályon koronavírus-fertőzés miatt – közölte az országos tisztifőorvos csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília megerősítette, jelenleg 73 fertőzöttet tartanak nyilván Magyarországon.

Hozzátette: az országban mindenhol vannak megbetegedések. Mint mondta, a csoportos megbetegedések szakaszában „vagyunk, hogy mikor lépünk be” a tömeges megbetegedések időszakába, azt nem tudni. Hangsúlyozta: minden ember felelős viselkedése kell ahhoz, hogy ezt a lehető leginkább késleltetni tudják.

A tisztifőorvos kitért arra is: Magyarország a kezdetektől az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eljárásrendje szerint végzi el a gyanús esetek kivizsgálását.

Minden gyanús esetet és szoros kontaktjait ellenőrizni fogják. A gyanús eseteknél lehetőség lesz az otthoni tesztelésre. Az otthoni mintavétel elvégzésében a mentőszolgálat segít. Pozitív minta esetén a súlyos állapotúakat kórházba szállítják.

Közölte, hogy az esetek 85 százalékban a betegség enyhe tünetetekkel átvészelhető, és ekkor nem kell kórházba menni. Pozitív eredmény és enyhe tünet mellett házi karantén javasolt. Az idős és krónikus betegek maradjanak otthon, ne menjenek közösségekbe – hangsúlyozta. Nyomatékosan közölte, hogy az állampolgárok maradjanak otthon.

„Az utolsó órában vagyunk, hogy átlépünk-e a tömeges megbetegedések időszakába” – hívta fel a figyelmet.

Péntektől online sajtótájékoztatót tart az operatív törzs – közölte Kovács Zoltán csütörtökön.

 

Forrás: hirado.hu