További Sóstófejlesztés a szezon meghosszabbításáért

Múlt heti lapszámunkban röviden megírtuk, hogy a nyári szünet utáni első közgyűlésen elhangzott bejelentés szerint újabb pályázatot nyert a város. Dr. Kovács Ferenc polgármester ismertetése alapján közel egymilliárd forintot kapunk egy uniós program keretében sóstói beruházásokra, így a fejlesztések tovább folytatódnak a Nemzeti Gyógyhelyen. (Megjelent a Nyíregyházi Napló szeptember 21-ei számában.)


A pályázat címe: Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése, mely még a két közgyűlés közötti időszakban, július 24-én részesült támogató döntésben. Ez alapján Nyíregyháza önkormányzata 992 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A bővebb tájékoztatást már Hagymási Gyulától, a pályázatok és projektmenedzsment referatúra vezetőjétől kaptuk.

Több célja is van

Erre a programra Nyíregyháza MJV Önkormányzata és a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. konzorciumot hozott létre, a következő célok elérése érdekében.

A jelenleg meglévő fő turisztikai attrakciók kiegészítése önállóan is vonzerőként értelmezhető, innovatív kínálati elemmel; a gyógyhely zöldterületeinek minőségi fejlesztése; a térségi kínálat elérhetőségének javítása, a környéki vonzerők bekapcsolása a helyi kínálati elemek csomagjába; a parkolási infrastruktúra fejlesztésével a fő turisztikai attrakciók elérhetőségének könnyebbé és hatékonyabbá tétele; a helyi és regionális piac organikus termékeinek bemutatása, értékesítése, tematizált események szervezése.

Kiegészítik a kínálatot

Azt várják a majdan megvalósuló projekttől, hogy a fejlesztések közvetlen és közvetett hatásai révén az idelátogatók több élménnyel gazdagodnak, kényelmesebbé válik a parkolás, fokozottabban integrálhatók és csomagban is értékesíthetők lesznek a térség turisztikai vonzerői. Növekedhet a visszatérési ráta, összességében pedig nő a vendég- és látogatószám, és ezzel együtt a turizmusból származó bevétel. A pályázat keretében megvalósítani kívánt gyógyhelyfejlesztés célja a turisztikai szezon meghosszabbítása. A tervezett fejlesztések kiegészítik a gyógyfürdő meglévő kínálatát, egész évben igénybe vehető, piacképes szolgáltatások, attrakciók jönnek létre.

Szökőkút, kölcsönző, parkoló

A pályázat keretén belül konkrétan az alábbi fő tevékenységek valósulnak meg. Szökőkútparkot alakítanak ki az Aquarius Élményfürdő előtti parkban és a volt Szeréna laki ingatlan déli részén hang- és fényeffektekkel, kapcsolódó térrekonstrukcióval. Létrehoznak egy kerékpárkölcsönzőt és szervizpontot, valamint kerékpárokat is beszereznek. Zárttá teszik a csapadékvíz-csatornát, és parkolókat alakítanak ki az állatpark és az élményfürdő előtti szakaszokon. Három nyilvános WC-t telepítenek. Zöldfelület-rekonstrukció mellett egyéb turisztikai célú épített/telepített kiegészítő élményelemek kialakítása is várható, s a gyerekek körében valószínűleg hamar népszerű lesz az a megépülő trambulinpark, ami szintén a program része.

 

Tarczy Gyula

Fotó: Sóstó-Gyógyfürdők Zrt.