Tovább nőtt az autópiac, a használt autók forgalma rekordot dönthet idén

Októberben 10 923, az első 10 hónapban pedig 115 549 új személygépkocsi került forgalomba. Ebből összesen 1031 volt tisztán elektromos autó, 97,1 százalékkal több, mint tavaly. A forgalomba helyezett plug-in hibridek száma 636 volt, ami 77,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának adatait. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete szerint egész évben 142 ezer új személygépkocsit helyeznek fogalomba. A márkák közül a legtöbbet Suzukiból adták el 2018 első tíz hónapjában a magyar piacon, a második helyen a Ford, a harmadikon az Opel áll.

Rekord dőlhet idén

A használt autó piacon a szakemberek azt prognosztizálják, hogy a forgalom idén rekordot dönthet, bár az autócserék lendülete már lassul. Január és szeptember között 573 722 használt autó került új tulajdonoshoz, 13,7 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. Ugyanakkor a használtautó-import lejtmenetbe kapcsolt, az idei harmadik negyedévben 2,4 százalékkal kevesebb, közel 41 ezer használt kocsit hoztak be az országba, mint egy évvel korábban. Az idén átírt járművek 77,5 százaléka 10 évnél idősebb volt, az ötéves vagy annál fiatalabb kocsik aránya pedig mindössze 12,8 százalék.

A legtöbben készpénzért vásárolnak

Az emberek túlnyomó része továbbra is készpénzre vesz autót, és alapvetően rövid távra keres megoldást. Arra is figyelmeztetnek, hogy a hazai autóállomány átlagéletkora közel tizennégy év. A tapasztalatok szerint a dízelautók iránti kereslet az elmúlt időszak negatív hírei ellenére nem csökkent, mivel korlátozásokat csak a régi, Euro IV, illetve Euro V kibocsátási norma szerinti autóra vezetnek be néhány nyugat-európai nagyváros belvárosában. A magyarországi használtautó-piacon az Opel 13,5 százalékos részesedést hasított ki a kilenc hónap alatt, a második a Volkswagen, a harmadik legnépszerűbb márka a pedig a Suzuki lett.

 

Szoboszlai Tibor