Tovább bővült az Év fája fasor a Nyíregyházi Állatparkban – Az eső sem volt akadály
Fotó: Szarka Lajos

Tíz éve már, hogy a NYÍRERDŐ és a Nyíregyházi Állatpark közös kezdeményezésére elültettek egy különleges fasort a park területén. Ez azoknak a fafajoknak a csemetéiből áll, amiket az elmúlt közel két évtizedben Magyarországon az Év fájának választottak. Kedd délelőtt egy diákcsoport társaságában bővítették a fasort, egy közönséges bükkel.

2014-ben a NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt. és a Nyíregyházi Állatpark közös kezdeményezésként különleges fasor ültetésébe kezdett. A fasor azon fafajok csemetéiből áll, amiket az elmúlt közel két évtizedben Magyarországon az Év fájának választottak. A fasor minden esztendőben egy-egy új fával gazdagodik, hiszen évről évre megkapja a megtisztelő címet Magyarország egyik jelentős és különleges fája: idén a közönséges bükk lett a győztes. Kedd délelőtt, noha az időjárás nem volt kegyes, a Heves vármegyei Visznek községből érkezett diákcsoport társaságában bővítette a fasort Szokolovszki Géza, a NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt. megbízott erdészeti igazgatója.

– Egy sokéves hagyománynak tettünk most eleget, ugyanis itt minden évben elültetjük a Nyíregyházi Állatpark dolgozóival, illetve egy gyerekcsoporttal az Év fafaját, már tíz éve. Ez a fasor a barnamedve mellett található, ez is mutatja a fák mérete alapján, hogy ez egy többéves hagyomány – mondta el a NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt. megbízott erdészeti igazgatója.

Szokolovszki Géza az eseményen arról is beszélt a fiataloknak, hogy a közönséges bükk a klímaváltozás miatt az egyik legveszélyeztetettebb állományalkotó fafaj, és az esztétikai, turisztikai szempontból is fontos bükkösök megtartása a jövő erdészeinek nagy kihívása. Az ültetést kifutójából egészen közelről figyelte az eurázsiai barnamedve, Felix is – ez pedig különösen nagy élmény volt a diákok számára.

– Itt van a nyári időszak, rengeteg osztály érkezik hozzánk, nemcsak országon belülről, hanem határon kívülről is. Sok zoopedagógiai foglalkozásra van ilyenkor igény. Tematikus programok keretében mutatjuk be 35 hektáros területünket. A mai napon Visznek községből érkeztek hozzánk és a szeszélyes időjárás ellenére is szerettek volna csatlakozni ehhez a különleges hagyományhoz – mondta el a helyszínen Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

Az eső ellenére is érdeklődve vettek részt az ültetésben a diákok, a medveerdő előtti sétány pedig munkájuknak köszönhetően újabb Év fájának választott csemetével gazdagodott – amely, ahogy Szokolovszki Géza elárulta, az egyetlen a Nyíregyházi Állatpark területén.

Kapcsolódó galéria

Faültetés az állatparkban