Tovább bővült a városi térfigyelőrendszer – Nyírszőlős közterületeit hat új kamera figyeli

A Nyíregyházi Közterület-felügyelet közgyűlési döntés alapján 2016 augusztusa óta üzemelteti a közterületi térfigyelő kamerákat a szabolcsi megyeszékhelyen. És bár Nyíregyháza biztonságos város, mégis szükség van a térfigyelő kamerákra – az elmúlt években például többször megrongálták a régi villamost a Hősök terén, idén februárban pedig a Huszár telep egyik utcájában, háztartásból kikerülő nagy mennyiségű hulladékot raktak le közterületre.

Városunkban jelenleg 205 térfigyelő működik, ezek közül 193 kamera képét figyelik a Közterület-felügyelet központjában, 12 képét pedig az Érkerti Rendőrőrsön. Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője elmondta:

Felvételek tőlünk elsősorban a rendőrség kér ki. Elsősorban azért, mert például volt valamilyen bűncselekmény. Vagy valamilyen esemény utánkövetése, elkövetőknek vagy járműveiknek a nyomon követése miatt, illetve sok balesetnek az utólagos rekonstrukciójához kellenek ezek a felvételek. Alapvetően nem sok bűncselekményhez köthető esemény történik a kamerák előtt – szerencsére. Szabálysértési ügyben már mi is tettünk feljelentést kamerafelvétel alapján, elsősorban illegális hulladéklerakás miatt. Illetve ha látunk például sok, szabálytalanul parkoló gépkocsit valahol, akkor tudunk oda irányítani közterület-felügyelőt.

A legújabbak, szám szerint hat kamera Nyírszőlős közterületeit figyeli – azok kihelyezéséről, a telepítési helyszínekről a rendőrséggel is egyeztettek. Erről szólt Jászai Menyhért alpolgármester:

Szándékunkban áll a kamerarendszert folyamatosan korszerűsíteni és bővíteni. Most Nyírszőlős olyan területeire helyeztünk ki kamerákat, ahol korábban nem volt. A központnál, a posta mellett is van most már térfigyelő, illetve a bővülő-szépülő közösségi parkunkban három kamerát helyeztünk el, hiszen ott futókört alakítunk majd ki, mobil wc-t helyeztünk ki, kondipark is épül majd. Sajnos probléma, ha átadunk egy játszóteret, felépítünk egy gyönyörű létesítményt: megjelenhetnek bizonyos emberek és tönkretehetik, ezt szeretnénk megelőzni a kamerarendszerrel.

A közterület-felügyelők azt tapasztalják, a térfigyelő kamerák a szubjektív biztonságérzetet is növelik; ezt az is bizonyítja, hogy a Felügyeletnek szinte folyamatosan jelzik igényüket térfigyelő kamerák felszerelésére.