Toborzás és hadkiegészítés – Folyamatos munkában a vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred
Fotó: Szarka Lajos

A vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred 2018. október 1-jén alakult meg, azóta az egységes alapkiképzésekkel a Magyar Honvédség egyik kapujává vált. December elsejétől új ezredparancsnok vette át a csapatzászlót, Orosz Antal alezredes kinevezésekor hangsúlyozta, erős bázist kapott, a honvédelmi vezetés célja pedig, hogy beépítse a területvédelmi rendszerbe a hadkiegészítést és a toborzást.

 

Az ezredparancsnok szerkesztőségünknek arról beszélt, folyamatosan dolgoznak az önkéntesek kiképzésén, 2024-től a területvédelmi ezredek rendszere és feladatköre bővült, területvédelmi tartalékos vonalon és honvédelmi nevelési, oktatási vonalon is folyamatos építkezés zajlik.

– Több területvédelmi tartalékos ezred került felállításra. 2023-ban a szervezeti átalakítás során a kettő területvédelmi ezredből 7 területvédelmi ezred van. Erre azért is van szükség, mert az adminisztrációnak is megvannak a korlátai, hogyha mi minél több és több területvédelmi tartalékos katonát akarunk úgymond betoborozni, megtartani a rendszerbe és kiképezni, akkor több katonai szervezetre van szükség – hangsúlyozta Orosz Antal alezredes.

Folyamatos építkezés

Orosz Antal alezredes elmondta, a jelenlegi cél 11 ezerről 20 ezerre növelni a tartalékosok létszámát. Továbbá új kezdeményezés, hogy a toborzást és a hadkiegészítést beintegrálják a területvédelmi ezred és zászlóalj szervezetekbe, melyek Borsod, Hajdú és Szabolcs vármegyéket fedik le. Céljuk, hogy a három vármegye még inkább támogassa egymás toborzó munkáját, és minél szélesebb körhöz érjen el az önkéntes kiképzés lehetősége.

– Minden olyan kiképzési nap, amit mi a katonáknak, az önkénteseknek tudunk nyújtani, mint kiképzés, felkészítés, az az ő egyéni túlélő képességüket tudja fokozni. Nekünk, a Magyar Honvédségnek az alaprendeltetési feladata az, hogy a nemzetnek a rezilienciáját, a nemzeti ellenálló képességet kell, hogy építsük és fenntartsuk. És ha elvonatkoztatunk egy kicsit ettől és visszamegyünk az egyéni önkéntes tartalékos felkészítésre, a nagy nemzeti ellenálló képesség az egyéni ellenálló képességekből tevődik össze és mindenkinek kötelessége a honvédelemhez hozzájárulni, de ezt én úgy látom, hogy ez egy jog is, tehát mindenkinek van is joga arra, hogy felkészüljön, és a saját egyéni túlélő képességét ki tudja építeni, és ez az, amit tudunk mi adni – emelte ki a vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred parancsnoka.

Hasznos tanfolyamok, az ifjúság megszólítása

A civil pálya mellett tehát önkéntes alapon kaphatnak kiképzést, felkészítést a területvédelmi ezrednél, de a harctéri és életmentő tanfolyamokon is olyan tudásra tehetnek szert, amely akár a krízishelyzetekben való helytállást segíti. Ezért is tartják kiemelten fontosnak a már egészen fiatal korosztályt megszólítani.

– Az általános iskolások számára vannak programjaink, különböző szabadidős tevékenységekbe, nyári táborokban szólítjuk meg őket, ez is egy növekvő tendenciát mutat, és elvárás is a részünkről, hogy minél több tábort tudjunk megszervezni és végrehajtani. Ami egy kicsit komolyabb befektetés, az a középiskolákban a Honvéd Kadét Program. Azt szokták mondani, hogy aki az oktatásba fektet, az a jövőbe fektet, ez nálunk duplán érvényes, mert egyrészt mi tudunk adni a honvédelmi nevelés-oktatásban is plusz hozzáadott értéket, de ez a plusz hozzáadott érték ez Magyarország és az ország fegyveres védelme szempontjából is kedvező, mert mi a hazafias nevelésre oktatjuk, tehát a hazafias nevelés az, ami nálunk fókuszban van. És ezáltal próbáljuk őket elég korán ráébreszteni arra, hogy az ország fegyveres szolgálata az mekkora érték – tette hozzá Orosz Antal alezredes.

A vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred jelenleg Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében nyolc tagintézménnyel áll együttműködésben. Ahogy az alezredes fogalmazott, a katonák megbízhatóak, precízek, hűségesek, fegyelmezettek – ezekre az értékekre nevelik a fiatalokat, amellett, hogy hangsúlyozzák a sportos, egészséges életmódot, mindez pedig fokozza a tanórákon nyújtott teljesítményt, és ezáltal ösztöndíjhoz is juthatnak. Bármilyen korosztályról legyen tehát szó, ha valaki tartalékossá vagy szerződésessé válik, tagja lesz a Magyar Honvédség nagy családjának, ahol a bajtársiasság érték, és ahol tehetnek a hazájukért, szűkebb és tágabb környezetükért.