Többszemközt Göttinger Pál főrendezővel a Bencs Villában

A Telefondoktor, vagyis Göttinger Pál, a Móricz Zsigmond Színház főrendezője volt a Bencs-estek sorozat nyitóvendége kedden. Színházi hitvallásáról, de kedvenc ingeiről és Taxi nevű kutyájáról is beszélt a Bencs Villa közönségének.


Ő egy sokoldalú pali.

– szólította meg a művészt Kováts Dénes újságíró, a beszélgetőtárs. A színészettel, de főleg az operarendezéssel is kacérkodó rendező, színész nemcsak színpadon, de mozifilmen is szerepelt, és minden műfajban rendezett már. Mágnás Miskát és Verdit. Zenetagozatosként, fiatal csellistaként operabérlete volt, a beszélgetős esten furulyajátékával nyűgözte le a közönséget. Ebben az évadban Nyíregyházán a Bob herceg bemutatóját vezényli majd.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Az, hogy a minőségi élő szimfonikus zene milyen plusz tartalommal és varázslattal tölti meg a színházat, abban nagyon hiszek. Szerintem az opera abszolút csúcsműfaj, és az operett nagyon sok mű esetében a közelében jár ennek. És olyan színházi kultúrában, ahol nagyon sok erősített, mikroportos, csinnadratta - bum-bum zenés darabot szoktunk játszani – én is csináltam már ilyesmit, azok között külön megünneplem azt, amikor valóságos, minőségi, nagyszabású zene tölti fel az egészet.

– fogalmazott Göttinger Pál főrendező.

Az én kedvenc előadásom az hétköznap este van.

– közölte a mosolygós tényt Göttinger Pál. Elmondta, hogy nem kedveli az öltönyös alkalmakat, akkor is a színház jelmeztárából válogat. Szó volt az ír kávéról és az ír zenéről, ennek kapcsán – de lehet, hogy fordítva – a tavalyi Leeanen szépe bemutatójáról, londoni színházi gyakorlatáról, sikerekről és elhasalt előadásokról, a kortárs dráma lényegéről, a színházi hierarchiáról, a próbatermi üveg búráról, és legnagyobb szakmai félelméről. Hitvallása szerint a színház elsősorban a szívre hat. Megtiszteltetésnek hiszi, hogy közel 100 ezer néző látogatja a teátrumot, nekik szervezték az idei közönségbarát évadot is.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Ezen túl, már csak hab a tortán az új lehetőség a sóstói úti villában.

Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója szólt a folytatásról:

Igen, az most a terv, hogy minden héten, kedden lennének különböző programok. Havonta legalább egyszer szeretnénk valamilyen kis zenés estet. Most legközelebb Tamás Attila és néhány kollégája fog előadni egy kis műsort, ő most a színház zenei vezetője. Tehát most az elejét még úgy oldjuk meg, hogy házon belül. Akik igazán könnyen szervezhetőek a színház műsorában, de majd szeretnénk Pestről is hívni alkalmanként egy-egy fellépőt, egy Rahmanyinov-estet szervezünk például októberre, és szeretnénk a beszélgetéseket kiterjeszteni ismertebb pesti színészekre is.

Koltai Róbert szinte már biztos, hogy a Bencs Villa vendége lesz októberben. Változatos programot kínál a jövőben a színház zenével és irodalommal, nyíregyházi vagy vendégművészekkel. A Többszemközt sorozat szándéka szerint a kulisszák mögé enged betekintést az érdeklődő közönségnek.


Matyasovszki Edit