Több mint százharmincan tettek fogadalmat

Velük együtt az elmúlt időszakban összesen több mint ezerháromszáz kiképzett újonc tűzoltó került be a katasztrófavédelem rendszerébe. Ugyanezen a rendezvényen tett esküt tizenegy tűzoltótisztjelölt, akik eredményesen zárták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének nappali tagozatos alapképzésének első félévét.

Az ünnepségen a Belügyminisztériumot Kontrát Károly parlamenti államtitkár képviselte, a rendezvényen megjelent dr. Kovács Gábor r. dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási rektorhelyettese, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ vezetői, valamint a megyei katasztrófavédelmi igazgatók.

A Himnusz hangjait követően a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ végzős hallgatói és az egyetem tisztjelöltjei fogadalmat tettek, amelynek szövegét Kalocsa Márió tű. őrmester olvasta elő. Az ünnepi köszöntőt Kontrát Károly miniszterhelyettes mondta. Beszédében az alapképzésben végzett hallgatókhoz szólva úgy fogalmazott, ez a nap mindannyiuk életpályájában mérföldkőnek számít, hiszen ezentúl hivatásos tűzoltóként szolgálnak majd.

A katasztrófavédelem kötelékében védik majd a magyar emberek biztonságát és óvják az emberéleteket és a vagyonbiztonságot.

– mondta az államtitkár. Hangsúlyozta, a biztonság ma a legfontosabb közösségi érdek, a most végzetteknek is kiemelkedő szerepük lesz ennek garantálásában. Kontrát Károly emlékeztetett arra, hogy a kormány mindent megtesz a rendvédelmi állomány munkájának megbecsüléséért, ennek egyik eszköze a rendvédelmi életpályamodell. Az új előmeneteli és illetményrendszernek köszönhetően a rendvédelem hivatásos dolgozóinak bére az idén már átlagosan negyvenöt százalékkal magasabb, mint volt 2015-ben. Az államtitkár végezetül azt kívánta a frissen esküt tett tűzoltóknak, hogy sikerüljön kivívniuk a társadalom megbecsülését és munkájuk során folyamatosan fejlődjenek.

A hallgatók nevében Mészáros Attila tű. őrmester mondott válaszbeszédet. Mint mondta, a jövőről szőtt gyermekkori álmok meglehetősen sokfélék lehetnek, de szinte minden kisgyereknek legalább egyszer az eszébe jut, hogy milyen lenne tűzoltóként dolgozni.

Így voltunk ezzel mi is, akik talán álmainkat alapján vezérelve, talán határozott elképzeléssel, talán családi hagyományok miatt állunk itt, vagy azért, mert mindig is tűzoltók szerettünk volna lenni.

– fogalmazott Mészáros Attila. Az őrmester felidézte, milyenek voltak, honnan indultak tavaly nyáron, amikor jelentkeztek a képzésre, és hogyan váltak az öt hónap alatt tudásban, testben és lélekben megerősödve igazi tűzoltókká. Beszédében köszönetet mondott a családoknak a tanulmányok idején vállalt áldozatokért, a tanintézet oktatóinak, munkatársainak mindazért, amivel a tanulásukat segítették.

Az ünnepségen Kontrát Károly miniszterhelyettes és dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató elismeréseket is átadott. A tűzoltó szakképzésben nyújtott kiemelkedő tanulmányi eredménye és a közösségi munkája elismeréseként dicséretben részesült Mészáros János tű. őrmester, Ruzsek Ferenc tű. őrmester, Horváth Bence tű. őrmester és Takács Bálint tű. őrmester.

A rendezvény a Szózattal ért véget. Az utána tartott fogadáson Bittmann Tibor tű. dandártábornok, a BM OKF humánszolgálat-vezetője mondott pohárköszöntőt. A tábornok szólt a létszámhelyek feltöltése érdekében végzett munkáról, mint mondta, a most felavatott tűzoltókat máris újabb százharminc hallgató követi az iskolapadban, utánuk pedig szeptemberben érkeznek az újabb leendő kollégák, velük együtt pedig a tervek szerint sikerül feltölteni a maradék üres tiszthelyettesi helyeket is. Bittmann Tibor mindezek mellett beszélt a karrier szempontjából fontos érettségi megszerzéséről, amelyben a katasztrófavédelem központi képzéssel segít, szólt a diplomások egyre növekvő számáról, valamint a javuló munkakörülményekről.

 

Fotók: Jóri András - BM OKF és Novák József tű ftzls. - BM KOK