Több mint 42 ezer helyközi járat adatai követhetők valós időben országos szinten
Fotó: Illusztráció

Több mint 42 ezer helyközi járat adatai követhetők valós időben országos szinten. A járművek követése a helyi járatok esetében is lehetséges, de csak azon városokban, ahol az önkormányzat biztosítja az ehhez szükséges technikai feltételeket, így Nyíregyházán is. A Volánbusz ezzel napi több százezer utasának nyújt segítséget az utazás megtervezésében.

A Volánbusz helyközi járatainak menetrendje már 2017 óta elérhető a Google Térképen, a statikus információkat azonban immár valós idejű utastájékoztatási adatok váltják fel az elmúlt évek fejlesztéseinek és sikeres tesztidőszakainak köszönhetően.

„Célunk, hogy járműkövető rendszereinket folyamatosan fejlesszük és tökéletesítsük, így az utasoknak jelentősen könnyebb legyen, akár már az utazás megtervezése is. Ez mindenki számára díjmentesen elérhető szolgáltatás. A Volánbusz biztosít adatokat, melyek folyamatosan frissülnek. Tehát, ha kimegyünk egy megállóba, vagy mielőtt elindulnánk, már láthatjuk, hogy a járat mikor fog pontosan érkezni” – nyilatkozta Törzsök Márk, a MÁV-Volán-csoport helyettes szóvivője.

Helyi járatokat is lehet követni

A járművek követése a helyi járatok esetében is lehetséges, de csak azon városokban, ahol az önkormányzat biztosítja az ehhez szükséges technikai feltételeket, így Nyíregyházán is.

„Nyíregyháza mellett egyébként Esztergomban, Sopronban, Győrött, Zalaegerszegen és Siófokon is elérhető a rendszer ezen funkciója. A Volánbusz, ahol helyi szolgáltatást is nyújt, a megrendelőnek – mely jellemzően az önkormányzat –, meg kell rendelni ezt a pluszfunkciót, mi pedig készek vagyunk arra, hogy ezt telepítsük is” – tette hozzá Törzsök Márk.

A szolgáltatás mindenki számára valamennyi felületen és eszközön díjmentesen elérhető, így asztali gépen, okostelefonon, tableten.

„Aki arról érdeklődik, hogy grafikusan hol lehet látni a térképen egy adott járat pontos helyzetét, annak azt tanácsolom, hogy ne a Google Maps-et nézze, hanem inkább az utas.hu-t vagy a menetrendek.hu-t, ahol vizuálisan is megjelenik, hogy az adott járat pontosan merre közlekedik” – emelte ki Törzsök Márk.

Lázár János építési és közlekedési miniszter keddi sajtótájékoztatóján számolt be a március elejére tervezett új tarifarendszerről, mely keretében díjmentes lesz a közösségi közlekedés 14 év alatt és 65 év felett, ez sokak számára teszi kedvezőbbé a tömegközlekedést.