Több mint 20 koronavírusos; gócpont lett a magántulajdonban lévő Tündérkert Szeretetotthon
Fotó: Szarka Lajos

Több mint 20 koronavírusos betegről érkezett híradás a nyíregyházi Tündérkert Szeretetotthonból. A magánkézben lévő idősek otthonába ma délután a honvédség Járványügyi Bevetési Egysége érkezett, hogy segítséget nyújtson az immár gócpontnak számító intézménynek. A katonák megkezdték az épület szisztematikus fertőtlenítését. Szerdán négy órakor egy megkülönböztető jelzést használó mentő is érkezett a szeretetotthonba.    

Reggel óta elérhetetlen a Tünde utcai Tündérkert Szeretetotthon információs telefonszáma. A készülék kicseng, de senki nem veszi fel. A hozzátartozók közül többen ezért személyesen jelentek meg az intézmény kapui előtt, ahol kora délután megdöbbentő képe tárult a szemük elé. Egy katonai terepjáró, majd egy kisbusznyi szájmaszkos egyenruhás után egy hatalmas honvédségi kamion is begördült az otthon udvarába. A katonák vegyvédelmi egyenruhát húztak, sőt gázálarcot is felvettek, majd számos permetezővel és egyéb speciális eszközökkel kezdték meg az épület szisztematikus fertőtlenítését. 

- Mi annyit tudunk, hogy egy héttel ezelőtt az egyik dolgozónak pozitív lett a tesztje -  mondta el Garai Józsefné, akinek a 77 éves bátyja él a szeretetotthonban. – Arról is kaptunk értesítést, hogy ezt követően mindenkit leteszteltek, de mindenkinek negatív lett a tesztje, de a biztonság kedvéért fertőtlenítettek is. A bátyám ellenben ezt nem erősítette meg. Csak tegnap előtt vettek mintát a bent lakóktól és tegnap kezdték meg a fertőtlenítést. Mi úgy tudjuk, hogy 24 bent lakónak lett pozitív az eredménye – tette hozzá a kétségbeesett asszony. 

Hogy pontosan hányan fertőződtek meg a Tündérkert Szeretetotthonban egyelőre nem világos. Az intézmény elérhetetlen, de egy korábbi sajtóértesülés szerint 21 főnél mutatták ki a koronavírust. Hogy közülük hányan lehetnek a bent lakók és hányan a dolgozók, még vitatott. 

A katonák teljes körű fertőtlenítést végeznek

A honvédség Székesfehérvárról érkezett Járványügyi Bevetési Egysége csak annyit erősített meg, hogy fertőtlenítést végeznek az intézményben. 

- A Petőfi Sándor vegyvédelmi zászlóalj két hete még csak gyakorlatozott, most pedig már éles bevetésben vagyunk – hangsúlyozta Urbán Levente. A százados elmondta, a honvédség mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentsék a megbetegedések számát. - Április 12-én végeztük el az első idősotthon fertőtlenítését, majd kórházakban is gyakorlatot szereztünk. Most is ez alapján végezzük a feladatot. Nyíregyházán két ütemben hajtjuk végre a fertőtlenítést. Egyszer egy melegköd képzős hidrogén peroxid és nátrium hipokloritból alapú fertőtlenítőszerrel dolgozunk, majd a második körben a MOL által gyártott speciális fertőtlenítőszerrel permetezünk, ez érinti a szobákon kívül természetesen, a vizesblokkokat, az orvosi helyiséget is…

Az intézmény vezetőjét kerestük, egyelőre nem érhető el. Mivel magántulajdonban lévő intézményről van szó, egyelőre hivatalos nyilatkozatot a hatóságok sem kívántak adni az ügyben. 

Kapcsolódó galéria

Katonai fertőtlenítés a Tündérkert idősotthonban