Több melegrekord is született 2018 első hónapjában, két hullámban hullott hó

Felhős, esővel tarkított napokkal indult 2018, ugyanakkor a sokéves átlaghoz képest több fokkal enyhébb volt idő volt. A gyenge eső 2-án keletre korlátozódott. Webkameránkon keresztül megfigyelhettük ahogy Pécs fölé úszott a köd és csak a magasabb pontok lógtak ki belőle. 3-án néhány órára többfelé kisütött a nap és csak délutántól növekedett meg a felhőzet, estétől szórványosan gyenge eső alakult ki. A szokásosnál lényegesen melegebb időben számos kora tavaszi növény bontotta szirmait, sőt Zalában kivirágzott a repce. 5-én a borús keleti, északkeleti országrész kivételével 10-14 fokos csúcshőmérsékletet mértek, de északkeleten sem volt hidegebb 6-7 foknál.

Melegrekordok, Mohácson 17,7 fok

A melegedés tovább folytatódott. 6-án és 7-én is rekord meleg volt az éjjel, utóbbi napon 10,2 fokos minimumot mértek Dunaújvárosban. Mindkét nap a napi melegrekord is megdőlt, szintén az utóbbi napon Mohácson 17,7 fokos maximum hőmérsékletet rögzítettek. Meteorológusunk videós összeállításából megtudhattuk miért nincs tél.

A „csúcsmeleg” ezzel véget ért, igaz 8-án még megdőlt a fővárosi legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja, ekkor Budapest belterületén 7,2 fok volt a minimum. A napról-napra csökkenő hőmérséklet mellett egyre nagyobb területet hódított a felhőzet, sőt pára-és ködfoltok is megjelentek. Elszórtan gyenge eső is előfordult, 10-én sáros eső esett. Eközben az olasz-francia-svájci háromszögben az Alpokban 2-2,5 m hó hullott.

 

Több helyen havazott

Folytatódott a túlnyomóan borongós, párás, helyenként ködfoltos idő. 12-én csak délen, majd másnap többfelé volt eső, estétől havas eső, havazás. A hideg levegő kelet felől újabb hullámban szivárgott be. 14-én egy összeáramlási vonalban a középső területeken még további hószállingózás, gyenge havazás volt, helyenként 10 cm hó hullott. Másutt több-kevesebb időre kisütött a nap. A hónap közepére a legtöbb helyen ismét borultságig növekedett a felhőzet, délen szállingózott a hó vagy gyengén havazott; északkeleten kevés időre előbújt a nap. A fagyos levegő lehetővé tette a meleg által megviselt sípályáink hóágyúzását, újra kinyitott Eplény.

 

Zivataros ébresztő, ónos eső

16-án többfelé havazással kezdődött a nap, majd délen ónos esőbe váltott a csapadék halmazállapota, a napos délnyugati tájakon 8-10 fok közé szökött fel a hőmérséklet. A következő nap reggelén délen zivatarok gondoskodtak az ébresztésről, a déli határhoz közeli sávban 20 mm eső esett, északabbra ónos is előfordult. Az átmeneti napos napot tüzes napnyugta zárta.

Beszámoltunk arról is, hogy Nyugat-Európában Frederike komoly erővel tombolt, míg Ausztriában egy érdekes időjárási jelenséget, havas forgószelet videóztak. 20-án északon hózáporok, délen táncoló ködfelhők indították a napot, később észak kivételével napsütéses időt élvezhettünk, sokfelé 6-9 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Felhasználónk a Siklós felett örvénylő ködről készített látványos drónos videót.

 

Északon havazás, majd melegedés

21-én egy ciklon felhőzetéből a Dunától keletre sokfelé havazott, a déli megyékben havas eső esett. Északon, Észak-Alföldön 6-9 cm-es hóréteg gyűlt össze a nap végére, a közlekedésben nem okozott fennakadásokat a hó. A következő nap több-kevesebb időre mindenütt kisütött a nap, Kelvin Helmholtz felhők jelentek meg az égbolton. 23-án a Dunántúlon és a Duna–Tisza közén elszórtan volt hószállingózás, amely délutánra megszűnt. A délnyugatira forduló szél 24-ére a Dunántúlon 6-10 fok közé melegítette a levegőt, ugyanekkor északkeleten gyengén havazott. Másnap délnyugaton helyenként 11-12 fokig kúszott fel a hőmérséklet, ekkor mindenütt napsütéses idő volt. 2018. év 3. hetében megkezdődött az influenzajárvány hazánkban.

 

Rekord közeli meleg, lencse-és hullámzó felhők

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának beszámolója szerint visszatért a farkas a Börzsönybe. Az átlagosnál melegebb idő kitartott egészen január végéig. Nyugaton és északkeleten voltak tartósan felhős, olykor ködös tájak, másutt a több-kevesebb fátyolfelhő mellett a napsütés volt meghatározó. 28-án az Alpokalján látványos lencsefelhők koronázták meg a napnyugtát.

Másnap nyugaton 16-18 fokig szökött fel a hőmérő higanyszála, sokfelé 10 fok felett tetőztek a hőmérsékletek. 30-án megerősödő északnyugati széllel hidegfront vonult át, kisebb záporok csak északon alakultak ki, napkeltekor többfelé vörösben izzott az ég, helyenként szivárványt lehetett látni. A hónap utolsó napján hullámzó felhők jelentek Észak-Magyarország felett.

 

Forrás: idokep.hu