Több házasság, több gyermek
Közel 20 százalékkal nőtt a házasságkötések száma 2015-ben. Ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Nyíregyházán tavaly 535-en mondták ki a boldogító igent, hússzal többen, mint 2014-ben. Emelkedett a halálozások száma is a városban, ugyanakkor több gyermek született.

– A statisztikai adatok szerint úgy tűnik, megnőtt a házasulandó kedv. 2015-ben ugyanis 17 százalékkal emelkedett a házasságkötések száma 2014-hez képest. Nyíregyházán tavaly 535-en döntöttek úgy, hogy összekötik az életüket. Bár a megyeszékhelyen csekélyebb mértékű az emelkedés, mégis többen mondtak igent a házasságra, mint tavaly – emelte ki Veres Ildikó, a nyíregyházi Polgármesteri Hivatal igazgatási osztályvezető-helyettese.

 

Érdemes időben bejelentkezni

 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, Nyíregyházán legtöbben júliusban, augusztusban és szeptemberben kötnek házasságot. Akik ezen időszakra tervezik a nagy napot, jó ha időben jelzik szándékukat, hogy számukra kedvező időpontot találjanak.

 

Ünnepnapokon nincs házasságkötés

 

Nem árt figyelni az ünnepnapokra, munkaszüneti napokra, ugyanis ezekben az időpontokban az anyakönyvi hivatalok zárva tartanak, így házasságot sem lehet kötni. Idén augusztus 20-a szombatra esik, senki se tervezze erre a napra az esküvőjét!

 

Egy évig bejelenthetjük

 

Érdemes tudni, hogy a házassági szándékbejelentésről készült jegyzőkönyv már nem fél évig, hanem egy évig érvényes, így akik már a 2017-es évre tervezik az esküvőjüket, egy év áll rendelkezésükre, hogy házassági szándékukat bejelentsék a választott anyakönyvi hivatalban. Ehhez a magyar állampolgárságot igazoló, érvényes személyi okmányok mellett mindkét fél személyes jelenléte szükséges, továbbá lakcímkártya és születési anyakönyvi kivonat. Utóbbi ha nincs meg, eltekintenek tőle. Azoknak, akik korábban már házasságot kötöttek, igazolniuk kell az előző frigy megszűnését, vagy jogerős bírói ítélettel, vagy záradékolt házassági anyakönyvi kivonattal, özvegy családi állapot esetén pedig a házastárs halotti anyakönyvi kivonatára van szükség.

 

Okmányok bárhol

 

Az elektronikus anyakönyv bevezetésével pedig lakhelytől és tartózkodási helytől függetlenül akár a házasságkötéshez szükséges anyakönyvi okiratokat is 8 nap alatt bárhol az országban beszerezhetjük.

Piszár Tünde

(Fotó: internet)