Több gázolás is történt Nyíregyházán – A rendőrség fokozott figyelmet kér a közlekedőktől

Az elmúlt időszakban egyre több gyalogosgázolás történt Nyíregyházán a kijelölt gyalogátkelőhelyeken. Sajnálatos módon halálos áldozatot is követelt egy gázolás a héten, több esetben pedig súlyosan vagy könnyebben sérültek a gyalogosok. A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy a közlekedési balesetek megelőzéséért legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek azzal, ha betartják a szabályokat, fokozott óvatossággal és figyelmesen közlekednek. 

Az elmúlt időszakban Nyíregyházán és a vármegye útjain január 18-áig 40 személyi sérüléses baleset történt, melyből 14 az elsőbbségi jog meg nem adásából következett be. Sajnálatos módon halálos áldozatot is követelt egy gázolás, több esetben pedig súlyosan vagy könnyebben sérültek a gyalogosok.

– Ezen a héten Nyíregyházán történt öt baleset, ami kijelölt gyalogátkelőhelyen történt. Ebből sajnálatosan volt egy halálos gázolás, három súlyos sérült, illetve egy személy könnyű sérülést szenvedett, akit elütöttek a gyalogátkelőhelyen. Nem veszik tudomásul sajnos a gépjárművezetők, hogy a kijelölt gyalogátkelőhelyen a járművezetőnek meg kell állnia, hogyha a gyalogos rajta van a gyalogátkelőhelyen, illetve úgy kellene megközelíteni ezeket a gyalogátkelőhelyeket, hogyha meg kell állni, akkor meg tudjon állni. Ne az utolsó pillanatban kapkodjon, hogy rálép a fékpedálra vagy húzza a kormányt és vagy elüti a gyalogost, vagy nem. Mint mondtam, 14 baleset történt elsőbbségi jog meg nem adásából kifolyólag, ez sajnálatos, mert gyakorlatilag majdnem egyharmada a történt személyi sérüléses baleseteknek. Elszomorító, mert mint láthatjuk, ebből adódóan nemcsak a gyalogátkelőhelyen nem adják meg az elsőbbséget a gyalogos számára, hanem a védett útvonalon haladóknak sem, akármilyen táblával van jelölve az adott útkereszteződés. Itt fontos felhívni a figyelmét a járművezetőknek, hogy minden olyan helyzetben, ahol elsőbbséget kell kapnia a szabályosan haladónak, illetve az irányváltoztatás nélkül tovább haladónak meg kell adni az elsőbbséget, mert pillanatok alatt megtörténik a baj – hangsúlyozta Koncz László alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Az ősziből télibe forduló időjárás sajátossága, hogy hajnalban és a kora reggeli órákban egyre gyakrabban és egyre intenzívebben fordul elő köd, este pedig korábban sötétedik. A páralecsapódás miatt egyes szakaszok csúszósabbá válhatnak. Ezért is kéri a rendőrség a fokozott figyelmet, mind a gépjárművezetők, mind a gyalogosok részéről, akik számára ajánlott különféle fényvisszaverő eszközöket viselni a ruházaton, illetve táskákon.

– Eddig is ellenőriztük folyamatosan a gyalogátkelőhelyeket az elmúlt évben is, ugyanúgy a térfigyelő kamerákat is figyelembe vettük, illetve beültek a kollégáink a közterületfelügyelők mellé, ott nézték a kamerákat és a helyszínen lévő vagy a helyszín közelében lévő kollégák lereagálták a szabályszegéseket. Ez az elkövetkezendő időben is ugyanúgy fog történni, mint az elmúlt időszakban. Sajnálatos dolog, hogy pont azon a napon, amikor a halálos baleset történt, volt a vármegyeszékhelyen egy közlekedési akció ebből a célból elrendelve – tájékoztatott Koncz László alezredes.

Az egyre gyakoribb gázolások kapcsán a Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja a gyalogosok figyelmét a legelemibb szabályra: mindig alaposan nézzenek szét, mielőtt átkelnének az úttesten, mielőtt lelépnének a járdáról, még akkor is, ha felfestett és táblával jelzett zebrán mennek át. Ugyanakkor a gépkocsivezetőket arra intik, a gyalogátkelőhelyek közelében vezessenek sokkal óvatosabban-figyelmesebben, lassítsanak és adják meg a kötelező elsőbbséget a gyalogosoknak.