Több a vendégéjszaka Nyíregyházán
Háromezerrel nőtt a vendégéjszakák száma az első félévben Nyíregyházán a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva. A közel 60 ezer itt töltött éjszaka 23 millió forintos idegenforgalmi adóbevételt hozott a városnak. Az idei terv 50 millió forint, amelyet az önkormányzat továbbra is az idegenforgalom élénkítésére fordít.

Idén nyáron is telt ház van Sóstón, de a megyeszékhelyre is egyre több turista látogat. Persze a vakáció idején az országos és nemzetközi hírnevet is szerzett Nyíregyházi Állatpark, a gyógyhely minősítésű Aquarius Élmény- és Parkfürdő, a Sóstói Múzeumfalu a fő attrakció, valamint a VIDOR Fesztivál is sok hazai és külföldi vendéget vonz. Ez természetesen meghatározza az önkormányzat helyi adóbevételét, amelynek egyik eleme az idegenforgalmi adó. A szállásadók idén is felkészültek a nyári főszezonra, az adó mértéke éjszakánként egy főre 300 forint. Ennek megfizetése alól mentesülnek a 18 év alattiak, és többek között az egészségügyi ellátás céljából érkezők. A vendégéjszakák száma az első félévben megközelíti a 60 ezret, az ebből származó adóbevétel pedig 23 millió forint, ez az éves előirányzat 46 százaléka.

 

A BEVÉTELT TOVÁBBI FEJLESZTÉSEKRE FORDÍTJÁK

 

Dr. Polgári András, a Polgármesteri Hivatal Adóosztályának vezetője elmondta, az adóbevételekben is látszik a városvezetés azon törekvése, hogy folyamatosan fejlődjön a turizmus. Az idei év első félévében háromezerrel nőtt a vendégéjszakák száma a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva, és másfél millió forinttal több idegenforgalmi adó érkezett a város számlájára. Ezt a bevételt a városvezetés továbbra is a turizmus és a helyi attrakciók fejlesztésére fordítja.

 

FOLYAMATOSAN ELLENŐRZIK A SZÁLLÁSADÓKAT

 

A nyíregyházi önkormányzat kasszáját az elmúlt évben 46 millió forinttal gazdagította az idegenforgalmi adó, az idei terv pedig 50 millió forint. Az adóhatóság felhívja a szállásadók figyelmét, hogy a nyári időszakban is folyamatosan ellenőrzik a vendégkönyvek pontos és valós vezetését.

Szoboszlai Tibor