Tíz fát ültettek a holnapért a Kertvárosban a fásítási program részeként
Ültess egy fát a holnapért!

Ültess egy fát a holnapért! Ezzel a címmel várta a NYÍRVV Nonprofit Kft. a pályázatokat az elmúlt időszakban. A dr. Kovács Ferenc polgármester kezdeményezésére indított nagyszabású fásítási program keretében január 31-ig lehetett jelentkezni a Városüzemeltetésnél. Most már a megvalósítás kezdődött: kedden délután 10 fát ültettek el a Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézményében, dr. Ulrich Attila alpolgármester részvételével.

A polgármesteri fásítási program részeként a Városüzemeltetés által meghirdetett lehetőségre közel 200 pályázat érkezett: 186 lakossági és 12 intézményi. A kertvárosi iskolában többek között mezei juhart, gömb juhart és csörgőfát ültettek el kedden, dr. Ulrich Attilával közösen.

Sok előnye van egy fának

Az alpolgármester a Nyíregyházi Televíziónak azt mondta, akár csak egy fejlett növény is rengeteg szálló port tud megkötni és amellett, hogy árnyékot ad, sok vizet is elpárologtat, kellemesebbé téve a klímánkat, s az sem mindegy, hogy egy iskolában milyen a faállomány. – A kertvárosban, ahol elöregedett faállomány van, indokolt az ültetés, itt pedig különösen, ahol van egy streetball pálya, hogy legyen árnyéka a srácoknak, amikor játszanak. Ezért is van ez a projekt, melyre sok nyíregyházi közintézmény is pályázott és nyert város támogatással.

Figyelembe vették a körülményeket

A Városüzemeltető cégnél február végéig bírálták el a pályázatokat, figyelembe véve az adott területen lévő közműveket, illetve az utca zöldfelületét is, így határozták meg a szakemberek, milyen növényfajokat kapnak az igénylők. A lényeg: minél több fás szárú növény legyen a városban, s nem csak az esztétikum, hanem az egyre fogyó oxigén miatt is.

Változó klimatikus viszonyok

Az elmúlt években jelentősen megváltoztak a klimatikus viszonyok az egész országban. Ez figyelmeztető jelzés számunkra, hogy vegyük komolyan ezeket a környezeti változásokat, ezért azt szeretnénk, hogy Nyíregyházán is minél több fát ültessenek az emberek, hiszen ezek tudják enyhíteni ezeket a kedvezőtlen körülményeket.

– hangsúlyozta Keczkó János, a NYÍRVV Nonprofit Kft. irodavezetője.

Örültek a lehetőségnek

Ez a pályázatnak az első üteme, s bár itt az ültetésben segítettek, a növények gondozása a továbbiakban az igénylő feladata, amit szívesen tesznek. Horváthné Reményi Lívia, a kertvárosi iskola tagintézményvezető-helyettese úgy fogalmazott, náluk jó 15 éve ültettek legutóbb dísznövényt vagy fát. Túl azon, hogy örültek a lehetőségnek, az ökoszakkörbe járó gyerekek felelősséget is vállalnak majd azért, hogy ezeket a fákat, bokrokat rendben tartsák.

Folytatódik

A keddi közös ültetés szimbóluma volt a program első fázisának, a nyertes pályázók a díszfát, díszcserjét, a házuk, intézményük előtti közterületre, utcafrontra ültethetik el tavasszal. A polgármesteri fásítási program pedig tovább folytatódik.