Tisztújító ülést tartott a Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal
fotó: Szarka Lajos

Kedden tartotta tisztújító ülését a Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal. A szervezet 2015-ben alakult azzal a céllal, hogy érdekegyeztető fórumként javítsa a helyi ifjúsági fejlesztések hatékonyságát, valamint Nyíregyháza Megyei Jogú Város Ifjúsági Cselekvési Terve végrehajtásának civil kontrolljaként támogassa annak megvalósítását. A kerekasztal szakmai véleményeztető és javaslattételi joggal rendelkezik az ifjúságot érintő helyi önkormányzati döntések meghozatalában, működését ernyőszervezet-jelleggel, informális szervezetként végzi.

Az Ifjúsági Kerekasztal 2015-ben jött létre. Az önkormányzattal közösen támogatja a helyi fiatalok és közösségek által szervezett programokat, segítve ezáltal az ifjúsági kezdeményezések megvalósulását és a közösségi életet. Emellett szakmai konferenciákat szervez, ahol lehetőség van az ifjúsági kérdések, kihívások és lehetőségek megvitatására. A tisztújító ülésen a 2024-es feladatokról és célokról is értekeztek. Döntöttek arról, hogy idén is legyen Ifjúsági Konferencia Nyíregyházán.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztalnál helyet foglalhatunk, mint diák-polgármesteri iroda, hiszen mi is a város fiataljaiért dolgozunk, értük szervezzük a programjainkat, és fontosnak tartjuk, hogy mi is részt vehessünk a város és az önkormányzat munkájában, akár mint a kerekasztal ülésein, akár közös programokon” – nyilatkozta Takács Zsófia diákpolgármester.

Fontos az önkormányzattal kötött partneri kapcsolat

A Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal szervezeti és működési szabályzata értelmében tisztújításra került sor. Az elnökség 8 főből áll: 1 elnökből, 1 alelnökből és 6 elnökségi tagból, akik képviselik a kerekasztal céljait és értékeit. Az elnökség pozíciói kétéves ciklusra szólnak. Az önkormányzattal való partnerség révén szakmai véleményeket fogalmaz meg és javaslatokat tesz az ifjúsági kérdésekkel kapcsolatban.

„A Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal kilencedik éve működik Nyíregyházán. A szervezet Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával jött létre, mely azóta is nagyon fontos partnerünk. Minden évben Nyíregyháza nagy rendezvényeihez igazodunk, mikor programokat szervezünk. A kerekasztal tagságában helyet foglaló szervezetek az ifjúsággal foglalkoznak és éppen ezért nagyon fontos számunkra a minden évben megrendezésre kerülő Ifjúsági Konferencia, ahol aktuális témákban szólítunk meg előadókat. Sajnos a bántalmazás nagyon központi téma az utóbbi években, de emellett azért szerepet vállalunk a tehetséggondozásban, illetve számos olyan programban, ami az ifjúságot érinti. Az idei terveink között szerepel egy Ifjúsági Konferencia megszervezése, emellett természetesen – mint ahogyan szoktunk – a nagy rendezvényeken is részt veszünk, többek között a Helló Nyíregyháza! rendezvényen” – mondta el Lengyelné Pogácsás Mária, a Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal régi-új elnöke.

A Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal 2024. február 6-i ülésén Lengyelné Pogácsás Máriát választotta meg elnöknek a következő 2 évre.

 

Elnök:

– Lengyelné Pogácsás Mária – Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ

Alelnök:

– Dombóvári Gábor – Kulturális Életért Közhasznú Egyesület

Elnökség:

– Csatári Emese – Human-Net Alapítvány

– Dobróné dr. Tóth Márta – Nyíregyházi Egyetem

– Berecz Gábor – KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület

– Kovácsné Kecsmár Tímea – Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ

– Kovács Lilla – Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ

– Takács Zsófia – DPI, diákpolgármester

Kapcsolódó galéria

Ifjúsági kerekasztal 240206