TISPOL országos eredmények

A Tispol Truck & Bus európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a vezetési és pihenőidőt, a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok megtartását, valamint a beutazás, illetve belföldön tartózkodás jogszerűségét vizsgálták.
Az ellenőrzés kiterjedt az illegális migráció, az embercsempészés, a kábítószerrel, valamint lőfegyverrel kapcsolatos, illetve a vagyon elleni bűncselekmények felderítésére, megszakítására is.
Az ötnapos akcióban a rendőrök 3092 tehergépkocsit és 389 autóbuszt ellenőriztek, jogsértést 470 esetben állapítottak meg.
Azonnali közlekedési korlátozást hat nehéz tehergépkocsi esetében kellett elrendelni. Ebben a járműkategóriában vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 47 esetben, a jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban 101 esetben, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 39 esetben kellett intézkedést lefolytatni. A tehergépkocsi-vezetők ellenőrzése során 6 esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja, 42 esetben a jármű vezetője, illetve utasa nem használta a passzív biztonsági eszközt, illetve 260 jármű esetében a vezető túllépte a megengedett legnagyobb sebességet.
Az autóbuszok ellenőrzése során 3 esetben a jármű vezetője nem tartotta be a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályt, míg a vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 11 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek.

(Forrás: police.hu)