Tirpák telepesek nyomában – Taliga helyett bringával a bokortanyákon keresztül

A kerékpáros örökségtúra célja a tirpák hagyományok, építészeti emlékek megismertetése. 2018. szeptember 22.-én, a Tirpák fesztivál idején Nyíregyháza városközpontjából indulva, mintegy 30 km-t megtéve tehetünk egy körtúrát a tirpák hagyományok világában, egy tucat bokortanyát érintve.


Nyíregyháza egyes helyrajzi számú pontjáról indulva, az Evangélikus nagytemplom és az óratorony megtekintése után a Városalapító Atyák szobránál a betelepülők történetével ismerkedünk. Mindeközben a tirpák fesztiválon ráhango­lódhatunk a tirpák hagyományokra, majd nekivágunk felfedezni a bokortanyák világát. Egy tucat tanyabokrot érintve, a tipikus tanyaközében meg-megállva, a bokortanyákat összekötő földutakon haladva nyerhetünk bepillantást a városunkat nyugatról övező sajátos világba. Az őszi betakarítások közben, a száradó kukoricatáblák között haladva fedezhetjük fel a sokak számára még ismeretlen, pedig közeli területet, amelyben Nyíregyháza történelmi gyökereit láthatjuk. Az evangélikus egyház egykori iskolaépületeinek diakóniai szolgálatba állítása mellett a tanyákon élők újszerű tevékenységei is megmu­tatkoznak. A túra végén a Geri-dombról, Nyíregyháza legmagasabb pontjáról legurulva, még egy kicsit tekerve jutunk vissza a városközpontba.A túra célja a bokortanyák és a tirpák hagyományok felfedezése. Életképes tanyákat láthatunk, a táj­gaz­dál­kodás sajátos formáit napjainkban, nem csak a múlt emlékeit.
Indulás: Gyülekező 8.30 és 9.00 óra között a Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplomnál (Nyíregyháza, Luther tér).
Útvonal: Nyíregyháza Evangélikus Nagytemplom, Városalapító Atyák szobra, „Fesz­ti­váltér”, kerékpárúton Salamonbokor (7km), innen többnyire földúton, Istvánbokor, (rálátás LEGO gyár óriási telephelyére) Polyákbokor, Hosszúháti tó (3 km) Rókabokor (2km), Gerhátbokor, Nádasbokor, Benkőbokor (3km) Sulyánbokor (3km), Szelesbokor, Kazárbokor (4km) Vargabokor, Geri-domb (3km), Tiszavasvári úti körforgalom, vissza a városközpontba (5km).

Látnivalók: Nyíregyháza Evangélikus Nagytemplom, Városalapító Atyák szobra, 12 különböző bokortanya: Salamon-, István-, Polyák-, Róka-, Gerhát-, Nádas-, Benkő-, Sulyán-, Szeles-, Kazár-, Varga-, Antalbokor, Geri-domb, Hosszúháti-tó.

A túra teljes hossza: 30 km

Költségek:  A túra önköltséges. Részvételi, nevezési díjat nem számítunk fel. A ke­rék­pártúra időtartama alatt  szervezett idegenvezetést, túravezetést és kerékpáros szervizszolgáltatást ingyenesen biztosítunk.

Felszerelés: A KRESZ - előírásnak megfelelő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

Túravezetők: Bácskainé Pristyák Erika és Deák Attila

Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 21. (16:00 óra) a megadott elérhetőségeken.

 

További információk:

Középkori Templomok Útja Egyesület

e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com

telefon:; +36 70/935-6438, +36 30/446-8383

Facebook : www.facebook.com/kozepkoritemplomokutja

 

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel. A program változtatási jogát fenntartjuk!