Tirpák Fesztivál – Újra a tányéron a tirpák ízvilág

Szep 4, 2025

Idén is megrendezik a Tirpák Fesztivált Nyíregyházán. Szeptember 13-án, a Kossuth téren a tirpák konyha klasszikusai mellett felvonulás, ingyenes lapcsánka, kulturális műsorok és koncertek várják a látogatókat, este pedig a Wellhello lép színpadra. Másnap, szeptember 14-én vadgasztronómiai különlegességek kerülnek terítékre. A kóstolójegy ára 1000 forint, és a téren több helyszínen is megvásárolható majd.

Nyíregyháza szeptember 13-án és 14-én ismét a tirpák hagyományok és ízek központjává válik. Az önkormányzat szervezésében megvalósuló Tirpák Fesztivál a város egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, amely finom ételekkel, kulturális és szórakoztató programokkal idézi fel a tirpák hagyományokat.

Megvendégelik a látogatókat

A kétnapos rendezvény első napja, szombat a főzőcsapatok látványos felvonulásával kezdődik, a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport műsora kíséretében. Ezt követően 10 órakor megnyílik a „Népi Ízek Találkozója”. A szervezők egy meglepetéssel is készülnek: a megnyitó után 3500 adag különleges ízesítésű lapcsánkát kínálnak a vendégeknek.

Koncertek, tirpák ízélmények

A főzőverseny díjait 15 órakor adják át. Napközben városi szervezetek kulturális műsorral kedveskednek a közönségnek. Délután Josh és Betti, majd a V-Tech lép színpadra, az estét 19:30-tól a Wellhello koncertje zárja. Szombaton a tirpák konyha jellegzetes fogásai közül válogathatnak a látogatók. Terítékre kerül többek között a savanyú káposztás bableves, a káposztás cvekedli, a kemencében sült hurka és kolbász, valamint a házias szilvalekváros derelye is.

Megelevenednek a hagyományok

Vasárnap az Erdők-Mezők Asztala Vadgasztronómiai Fesztivál várja a látogatókat vadételekkel, például nyárson sült szarvassal, fácánlevessel és ropogós kacsatepertővel, lilahagymával. Több száz kilométerről is érkeznek főzőcsapatok, hogy megmutassák tudományukat. A legmesszebbről érkező vendégek, a böllér versenyről már jól ismert mohácsi busók egy régi hagyományt elevenítenek fel: a köcsögös bab főzését. Ilyenkor minden hozzávalót – a vadat, babot és káposztát – egyszerre tesznek a cserépedénybe, majd parázsra helyezve órák alatt lassan megfőzik. Régen a nyári és őszi munkák idején így készítették el az ebédet, miközben dolgoztak. A fesztiválon is többórás, látványos főzést láthatnak a vendégek.

Tirpák alapanyagok a vadételekben is

A mohácsi busók mellett Szatmárnémeti fiatal vadászai is bemutatják, hogyan dolgozzák fel a vadhúst, az ételekbe pedig tirpák alapanyagokat, például káposztát is tesznek. Az ételek kóstolásához 1000 forintos jegy szükséges, amit a tér több pontján is meg lehet majd vásárolni. A programról részletesen a nyiregyhaza.hu oldalon olvashatnak.

 

Előző hír
Megadás és hűség - ismeri ezeknek a fogalmaknak a mélyebb jelentését?
Következő hír
Döbbenet! – Hernádi Juditról kiderült, hogy egy szimpatikus sorozatgyilkos

Kapcsolódó híreink