Tirpák Fesztivál: óriási érdeklődés mellett zajlott a jubileumi nagyrendezvény!

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott az idén is háromnapos Tirpák Fesztivál. A nagyrendezvény központjában szombaton és vasárnap a népi gasztronómia állt, de a kísérőprogramok is sikert arattak, Korda György és Balázs Klári, valamint Rúzsa Magdi koncertjére is megtelt a tér.

 

SzakMAfest és szuperkoncert pénteken


Korda György és Balázs Klári fergeteges, hatalmas tömeget vonzó koncertjével vette kezdetét hivatalosan is a Tirpák Fesztivál, melynek pénteki felvezetése volt az egyedülálló, hagyományteremtő szakMAfest.


Jó hangulat, gasztronómia, tisztelgés
Az idén is háromnapos gasztronómiai nagyrendezvény megnyitóján dr. Kovács Ferenc elmondta, a jubileumi, tizedik nagyrendezvénynek is az a célja, hogy jól érezzük magunkat a csak a térségünkre jellemző gasztronómiai hagyományok felelevenítésével, tisztelegve a várost újraalapító tirpák ősök előtt is.


Közös ünneplés a testvérvárosokkal


– Itt vannak velünk a testvérvárosaink is, Lengyelországból Bielsko Biala, Gorlice, Romániából Szatmárnémeti, Nagybánya, Szlovákiából Nagykapos, és nagy örömünkre Ukrajnából itt van Ungvár és Beregszász polgármestere által vezetett delegáció, együtt vannak velünk, együtt ünneplünk

– sorolta örömmel a polgármester.


Népi Ízek Fesztiválja
Másnap, szombaton a Népi Ízek Fesztiválját rendezték a Kossuth téren, melynek szokott kezdeteként a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport parádéjával vonult a színpadhoz a minden eddiginél nagyobb számú főzőcsapat a testvérvárosi delegációkkal, hogy a köszöntők után a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetséget is képviselő zsűri útmutatásait meghallgassák. Németh József, az MNGSZ hagyományőrzésért felelős alelnöke, a zsűri elnöke kiemelte, egy ilyen gasztronómiához kötődő rendezvény nagyon fontos, annál is inkább, mert az a nép, nemzet, aki nem ápolja a múltját, nem érdemli a jövőjét.


Tirpák ételféleségek is az étlapokon
Majd hozzátette, az utókor számára megőrzésre érdemes tirpák ételféleségek is bőven szerepet kaptak a döntően profikból, éttermekből, iskolákból, egyesületekből, baráti körökből álló versenyzők étlapján, igényesen kialakított portákon. A nyertes menüsort a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskolája készítette, melyben helyet kapott a káposztás paszulyleves csülökkel, valamint a puliszka parasztosan is.


A határokon túlról is érkeztek
A rendezvényre a határokon túlról is érkeztek, Nyíregyháza egyik szlovákiai testvérvárosa, Nagykapos delegációja már tavaly is főzött, idén töltött káposztát hoztak, tört paszullyal. A csapat egyik tagja, Jámbor László stábunknak azt mesélte, a Nagykapostól kb. egy kilométerre lévő Kaposkelecsényből származik ez az étel. – Állítólag szombaton, amikor megcsinálták a tört paszulyt, maradt vasárnapra is, megtöltötték a töltött káposztát, és kenyér helyett ezt a főzeléket, tört paszulyt tálalták hozzá.


Sokszínű menükínálat
Dr. Ulrich Attila alpolgármester is jóízűen kóstolta egy másik testvértelepülés, a lengyelországi Gorlice kínálatát, a prószát, de a teljes menüsort végig lehetett ízlelni a gasztrojegyek vásárlásával. Nádasi Jánosné arra utalt, nagyon nagy a választék, és tetszett számára az egész rendezés, s bár kóstolásai során volt, ami nem ízlett, volt köztük, ami nagyon finom volt, a fiatal Bíró Dávid pedig elégedetten nyilatkozott arról, hogy tépett húsos tirpák burgert evett és „nagyon finom volt, sok hús volt benne.”


Hagyományőrző program és sztárvendégek


A színpadon nyíregyházi táncegyüttesek néptánc és népzenei műsorát követhették figyelemmel a hagyományőrzés jegyében, majd délután sztárvendégek érkeztek a főtér nagyszínpadára. Először Takács Nikolas szórakoztatta a nyíregyháziakat, majd a péntek estihez hasonló óriási érdeklődés mellett adott élő nagykoncertet Rúzsa Magdolna, aki egy posztban meg is köszönte a nyíregyháziak szeretetét.


Bogrács- és grillbajnokság
A vasárnap a VII. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokság jegyében zajlott, ahol műkedvelők álltak a kondérok mellé. A versenyt – a nyíregyházi művészeti együttesek órákon át tartó produkciósorozata mellett – a Mandabokori Polgárőrség csapata nyerte, hagyományőrző slambuccal és tócsnival. De nem közhely: valóban mindenki nyert, aki részt vett a jubileumi Tirpák Fesztiválon.


 

Kapcsolódó galéria

Tirpák Fesztivál 20230916 délelőtt