Tirpák Fesztivál – 2500 puffancs készül a városlakóknak

Több mint tizenkétezer adag étel készül a hétvégén, Nyíregyházán, ahol immár hatodik alkalommal tartják meg a város legnagyobb gasztronómiai rendezvényét, a Tirpák Fesztivált, melyen – a hagyományokhoz híven – a tavalyi szilváslepény után, idén tirpák almás-fahéjas puffanccsal kínálják meg a kilátogatókat. (Megjelent a Nyíregyházi Napló szeptember 21-ei számában.)


Az augusztus a kultúráról, a szeptember pedig már a gasztronómiáról szól Nyíregyházán. A VIDOR Fesztivál tömegeket megmozgató programjai után szeptember 22-én, szombaton és 23-án, vasárnap a Tirpák Fesztiválnak ad majd otthont a Kossuth tér, ahol egymást fogják érni a fakanalak, no meg a bográcsok. A „szakma” és az amatőr főzőcsapatok is remekelnek, hogy a kilátogató vendégek több tucat étel közül válogathassanak. Takács Zoltán, a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma szakmai igazgató-helyettesének ötlete volt, hogy ebben az évben egy mini tirpák fesztivált is rendezzenek, ahol a város óvodásai játékos formában ismerkedhetnek meg a tirpák népszokásokkal és szakmákkal. Egy interaktív foglalkozás részeként köleskását készítenek majd el. Mindehhez pénteken délelőtt ad helyet a város Kossuth tere, 10 órai kezdettel.

Jön a lengyel zsurek is

A testvértelepülési kapcsolatok is erősödnek majd a rendezvényen, ugyanis Nyíregyháza testvérvárosainak delegációi szintén képviseltetik magukat a fesztiválon, akik hagyományos népi ételeikkel is megismertetik majd a nagyérdeműt. Szatmárnémetiből, Eperjesről, Bielsko-Bialából és Ivano-Frankivszkból ugyancsak érkeznek főzőcsapatok a fesztiválra. Meg lehet majd kóstolni a hagyományos lengyel zsureket, de jön az az ukrán Jurij is, aki tavaly nagy sikert aratott a kárpátaljai ételeivel.

– tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A hétvégi Tirpák Fesztiválon meg lehet ízlelni majd – a Kossuth tér több pontján is beszerezhető – kóstolójegy ellenében a tengeridarával töltött káposztát, a hagymás ropogós csülköt, a strudlit és többek között a sztrapacskát, de ajándék is várja a kilátogatókat. A Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma diákjai a Nyíregyháza Város tortája, a szilváslepény és a kenyérlángos után most egy tirpák édességgel mutatják be szakértelmüket: 2500 tirpák almás-fahéjas puffanccsal lepik meg a városlakókat.

Igazi kuriózum lesz az ingyensüti

Kollonay István, Német László és Strankula Katalin mestercukrászok irányításával 3 nap alatt közel 60 cukrásztanuló segítségével készítik el a nyíregyházi városlakók vendéglátására szánt édességet, amihez 750 tojást, 20 kg lisztet, 20 kg vaníliakrémet, 50 kg almát, 20 kg diót használnak fel. Ez a sütemény ilyen formában még soha, sehol nem jelent meg, kifejezetten a Tirpák Fesztiválra dolgozták ki és komponálják meg a sipkaysok.

A puffancs tésztája hasonlít a képviselőfánkéhoz. A különlegességét az adja, hogy belülről üreges. Mérete egyébként a pingponglabdáétól nagyobb, a teniszlabdáétól viszont kisebb. Ezekbe szúrjuk bele alulról a tölteléket, ami majd így kifeszíti a lágy, üreges részt. Maga a krém a „szabolcsi aranykrém” nevet viseli, ami kukoricalisztből, búzalisztből, tejből, tojássárgából, vajból, reszelt almából, vaníliából és fahéjból áll össze. A puffancsokat betöltés után mézes cukorszirupba forgatjuk majd bele, illetve pörkölt darált dióval hempergetjük meg.

– tudtuk meg Kollonay István cukrászmestertől.

A tirpák almás-fahéjas puffancsokból 2500 darabot készítenek el. Az édességet szeptember 23-án, vasárnap 11.30-tól kóstolhatják majd meg az érdeklődők a Kossuth téren.

 

Bruszel Dóra