TESZTELIK A CHIPES KUKÁKAT
A HÉTEN MEGKEZDÕDÖTT A SZELEKTÍV HULLADÉKGYÛJTÕ KUKÁK ÉS A HÁZI KOMPOSZTÁLÓEDÉNYEK KIOSZTÁSA NYÍREGYHÁZÁN. BEÜZEMELÉSÜKKEL HOSSZÚ TÁVON A KOMMUNÁLIS HULLADÉKMENNYISÉG, VALAMINT A KÖZSZOLGÁLTATÁSI DÍJ CSÖKKENÉSE VALÓSULHAT MEG A SZABOLCSI MEGYESZÉKHELYEN – HANGSÚLYOZTA PETRÓ ÁRPÁD, A TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI NONPROFIT KFT. ÜGYVEZETÕ IGAZGATÓJA.

A rádiófrekvenciás chipek 80 százalékát már felszerelték az edényzetekre – várhatóan augusztus végére befejezõdik – és a használt kukásautókra is felkerültek a szükséges érzékelõ berendezések. Petró Árpád azt mondta, jelenleg a rendszer tesztelése folyik. A fejlesztés részeként a napokban megérkeztek a szelektív kukák is a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. telephelyére, és hamarosan elkezdik az ingatlanokra történõ kiszállításukat.
 

Az edényeket átvételi elismer¬vénnyel kaphatják meg az ingatlantulajdonosok. Akik nem tartózkodnak otthon a kiszállításkor, a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. Bokréta utcai telephelyén vehetik át az új gyûjtõedényt. Az ügyvezetõ hangsúlyozta, a rendszer teljesen elfogadott a városlakók körében, az edényzet ûrtartalmával, színével és rendeltetésével kapcsolatban szoktak még kérdések felmerülni, de igyekeznek minden segítséget megadni az ingatlantulajdonosok számára.
 

Továbbá kiválasztották azokat a peremkerületi városrészeket is, ahol a napokban megkezdõdött a házi komposztálók kiosztása – a 350 literes, esztétikus, idõtálló komposztálókat az önkormányzat ingyen bocsátja a lakosság rendelkezésére.
– Ezek jelentõsége abban rejlik, hogy az eddigi, házhoz menõ biohulladékgyûjtõ rendszer egyes területeken nem volt indokolt. Ezek többnyire peremkerületi városrészek, ahol az ingatlantulajdonosok kis kerttel rendelkeznek. A házi komposztálók használatával a gyûjtõjármûvek károsanyag-kibocsátása, valamint az útterhelés is megszûnik. Fontos szempont továbbá az is, hogy a keletkezés helyén történõ biohulladék-hasznosítással csökkenthetõ a mûtrágya használata – fejtette ki az ügyvezetõ.
– „A kommunális hulladékgyûjtõ edényzet értékesítése meghaladja a sokéves átlagot, hiszen több olyan ingatlan volt a városban, amely még gyûjtõedényzettel sem rendelkezett, az új rendszer viszont ennek meglétét megköveteli, így a tulajdonosoknak minél elõbb be kell szerezni azokat.”