Tervezetten zajlik a nyugati elkerülő továbbépítése

Az arra járók érzékelhetik, hogy gőzerővel zajlanak a Nyugati elkerülő további szakaszainak az építési munkálatai. Azt pedig Nyírszőlősi olvasóink kérdezték, hogy a beígért útrekonstrukció mikor kezdődik. Mivel mindkettő állami beruházás, feltettük a kérdést a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek. A jó hír röviden: mindkettő (idő)rendben van, sőt a két fejlesztés egy ponton összetartozik, erre is figyeltek mindkét cégnél. Befejezés: várhatóan jövő év végére. Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018.09.28-i számában).


A 338. sz. főút Nyíregyháza Nyugati elkerülő következő, mindkét, egyszerre épülő szakaszán terv szerint haladnak a munkálatok, a tervezett ütemezés szerint.

– tájékoztatta szerkesztőségünket Kiss Boglárka, a NIF Zrt. mb. kommunikációs igazgatója.

Töltésépítési munkák

A főpálya vonatkozásában jelenleg az alábbi munkálatok zajlanak. Az 1. szakasznál (a 36. sz. és a 38. sz. főutak, városi nézőpontból a Tiszavasvári és a Tokaji között) a töltésépítési munkák megkezdődtek a betervezett műtárgy környezetében – ugyanis a nyomvonal külön szintben keresztezi a Budapest–Miskolc–Szerencs–Nyíregyháza vasútvonalat, ezért egy külön szintű vasúti híd épül, melynek szerkezeti hossza mintegy 68 m. A műtárgyépítés a töltésépítés befejezését követően, előre láthatólag 2019 tavaszán indulhat el. A 2. szakasznál (a 38. sz. főút és a 3822. j. út közötti szakaszon) a humuszolást követően töltésépítési munkálatokat végeznek majd, illetve szakaszosan javítóréteg építése zajlik. Ezekkel párhuzamosan a közművek kiváltása is folyamatban van.

Tervezik a körforgalmat

A Nyírszőlősi úti körforgalom építése a 338. sz. főút Nyíregyháza Nyugati elkerülő 38. sz. főút és a 3822. j. út közötti szakasz megvalósításának keretében valósul meg. Ennek a munkálataihoz hozzátartozik a kiviteli tervek elkészítése is, ezek az előkészítési feladatok jelenleg folyamatban vannak, látványos kivitelezés várhatóan jövő év tavaszán kezdődhet el. Ezúton is jelezzük, hogy a tervezésnél természetesen figyelembe vették a Magyar Közút NZrt. kapcsolódó beruházását is.

Logikus időrend

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban tervezett Nyíregyháza–Kótaj összekötő út több mint 5 kilométeres szakaszának felújításához a kivitelezésre vonatkozó ajánlatok megérkeztek, a szerződéskötés 2018 év végére várható, így a munkálatok tavasszal kezdődhetnek.

– ezt már a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs Osztálya közölte kérdésünkre.

A munkákat a Nyugati elkerülő út részeként épülő 3822–3813. számú utak csomópontjában tervezett körforgalom kivitelezéséhez ütemezzük. A Nyugati elkerülő út építéséhez szükséges föld és zúzottkő anyagot még idén a 3822. számú összekötő úton a helyszínre szállítják, így jövő évben a burkolatfelújítási munkák akadálytalanul haladhatnak és a szállítás miatt kialakuló burkolathibákat is javítják egyidejűleg. A felújítás így várhatóan 2019. június elejére elkészülhet, függően a téli időszak hosszától és a kivitelezői kapacitástól. A kivitelezőnek hatvan nap áll a rendelkezésére.

Komplex felújítás Nyírszőlősön

A tervezett nyírszőlősi szakasz a Nyíregyháza település jelzőtábla után lévő autóbuszöbölnél kezdődik és a 3813. számú tervezett elkerülő út 3822. számú úttal alkotott körforgalmi csomópontjánál ér véget. A burkolat¬felújítás során a meglévő aszfaltréteg profilmarása után új burkolatot kap az útszakasz. A veszélyes kis sugarú ívekben érdesített betonburkolatú teherbíró padkát építenek és a felújítási szakaszon lévő 7 pár autóbuszöböl burkolatát és peronjait is átépítik. A felújítás keretein belül a forgalomtechnikai elemeket, azaz a burkolatjeleket, KRESZ-táblákat, korlátokat is cserélik. A kivitelezés során az út menti növényzetet rendezik, a szikkasztó-, illetve vízelvezető árkokat kitisztítják, valamint a lehetőségekhez mérten a vízelvezető rendszert is javítják.