Területi együttműködés
Területi együttműködést segítő programok a Nyíregyházi járás területén címmel indított programot a nyíregyházi önkormányzat. Az Európai Unió által támogatott projekt célja az, hogy az önkormányzat együttműködést alakítson ki a járáshoz tartozó 15 településsel. A programba a nemzetiségi önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek is bekapcsolódnak. A projekt részleteit ma ismertették a városházán.

Az önkormányzatok az elmúlt években egyre több új feladattal és egyre nagyobb kihívásokkal szembesültek. Változott a lakosságot érintő közszolgáltatások rendszere is, amelyek biztosításában az önkormányzatoknak kiemelkedő szerep jutott. A járási hivatalok kialakulása, a feladat- és hatáskörök változásai szintén hatást gyakoroltak a települések által biztosított ellátásokra.

15 TELEPÜLÉS DOLGOZIK MAJD EGYÜTT

Nyíregyháza önkormányzata Területi együttműködést segítő programok a nyíregyházi járás területén címmel az Európai Unió támogatásával programot indított, amelynek célja a területi együttműködés kialakítása a nyíregyházi járás területéhez tartozó 15 település önkormányzatával. A nyíregyházi önkormányzat már a kistérségi társulás megalakulásakor felismerte, hogy a szolgáltatások szervezése és működtetése, illetve a hivatali együttműködés terén koordinatív szerepet kell betöltenie. Kilenc önkormányzattal már eddig is megvalósult a közös munka, most újabb hat önkormányzattal valósulhat meg az együttműködés.

– Kistérségben kell gondolkodnunk – mondta Jászai Menyhért alpolgármester. – Ennek a programnak az a célja, hogy 15 település lehetőségeit közösen próbáljuk meg kihasználni. Tárjuk fel a problémákat, és oldjuk meg közösen. Egy orvosi ügyeletet például nem lehet egy kistelepülésen megszervezni, de egy szociális alapszolgáltatást sem. Egy kerékpárutat, ami több települést érint, szintén nem tud létrehozni egyetlen önkormányzat. Úgyhogy egy nagyon fontos és nagyon szép munka elején, illetve közepén tartunk.

MUNKACSOPORTOKAT ALAKÍTANAK

A pályázat a települések közötti együttműködés erősítését célozza, egyrészt azt, hogy jó színvonalon lássák el a lakosságot a közszolgáltatásokkal, másrészt, hogy a köztisztviselőket felkészítsék és segítsék munkájukat. A pályázat koordinátora a nyíregyházi önkormányzat, de a projekt a járáshoz tartozó települések aktív részvételével valósul meg. A program megvalósításához három munkacsoportot alakítanak, amelyek három területtel, a helyi esélyegyenlőségi programokkal, a pénz- és természetbeni juttatásokkal, illetve egy komplex területtel, a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokkal foglalkoznak majd.

Ez azért annyira komplex, mert nem csupán az önkormányzatok nyújtanak különböző szolgáltatásokat, hanem egyházi és civil szervezetek is – mondta dr. Krizsai Anita, a Polgármesteri Hivatal Szociális és Köznevelési Osztály vezetője. – Most, az első rendezvényen az önkormányzatokat szólítottuk meg, de kibővítjük a kört, bevonjuk az egyházi és civil szereplőket, így a harmadik munkacsoport együtt gondolkodhat majd, hogy milyen újabb komplex programokat lehet kialakítani, milyen jó gyakorlatokat alkalmaznak, amelyeket más települések át tudnak venni egymástól.

A projekt április 1-jétől november 30-áig tart. Összköltsége 19 millió 670 ezer forint, amelynek teljes költsége támogatott.

F. A.