Temetői fejlesztések

Idén is folytatódnak a rekonstrukciós munkák a nyíregyházi temetőkben. Szeptemberben az Északi temető központi ravatalozójának szertartás tere mögötti rész karbantartását végzik el, a borbányai temetőben pedig megtörténik a ravatalozó teljes héjazatának cseréje és az esővíz elvezetés. A két beruházás értéke összesen 17 millió forint.


Az idei esztendő első félévben a korábbi éveknek megfelelően alakultak a temetésszámok, az Északi temetőben eddig 620 szertartás volt, ez 4 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben volt. A nyári időszakban sokkal kevesebb a halálozások száma, és ezt a tapasztalatot a szervezetet megviselő kánikulai hetek sem cáfolták meg. A temetkezési szokásokban egyre nagyobb teret nyer a hamvasztás, ma már a temetések kétharmada urnás, és csak egyharmad a koporsós búcsúztatás.

 

ÜZEMBIZTONSÁG ÉS REKONSTRUKCIÓS MUNKÁK

 

Róka Zsolt, a Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője elmondta, az Északi temetőben az elmúlt év legnagyobb beruházása a Pazonyi út felőli kerítés teljes cseréje volt. Idén ilyen volumenű fejlesztés nem lesz, de olyan rekonstrukciós munkákat végeznek, amelyek a temetőlátogatók komfortérzetét pozitívan befolyásolják. Szeptemberben az Északi temető központi ravatalozójának szertartás tere mögötti rész karbantartását végzik el, a borbányai temetőben pedig megtörténik a ravatalozó teljes héjazatának cseréje és az esővíz elvezetés. A két beruházás értéke összesen 17 millió forint. A Megyei Temetkezési Kft. éves tervek alapján működik, amelyben az üzembiztonság megteremtése az egyik legfontosabb feladat. Ehhez kapcsolódik a központi ravatalozóban működő, immár 60 éves technikai lift, amelynek cseréjét még ebben az évben meg tudják oldani.

Szoboszlai Tibor