Temeti a telet a nyíregyházi botanikus kert
Néhány hete még hótakaró lepte a nyíregyházi Tuzson János Botanikus Kert növényeit, mostanra azonban ébredezni kezdett a természet. Előbújt hazánk legkorábban nyíló virágainak egyike, a téltemető.

A székely kapu mellett találhatják meg az érdeklődők az apró, nyíladozó virágokat, melyek védettek, eszmei értékük pedig kétezer forint. A mediterrán vidékről származó téltemető sárga színére már messziről felfigyelhetünk – így vették észre néhány napja a park gondozói is, akik elmondták, előre láthatólag február végéig virágzik majd.

 

KÖZELEG A TAVASZ

 

A gyertyános-tölgyesek és ligeterdők lakója az év nagy részében a földbe visszahúzódva él, várja a tavasz közeledtét. Kibújva aranysárgák lesznek csészelevelei és akár 18 centiméteresre is nőhetnek. Az apró virágnak a történelemben is fontos szerepe volt, mérgező hatására már az ókorban felfigyeltek. Hazánkba a 17. század körül juthatott el, és eleinte csak a kolostorok kertjeiben pompázott. Különböző néphagyományok szerint a téltemető a tavasz első virága. Amikor az enyhébb január végi, február eleji napokban előbújik, már tudhatjuk, hamarosan itt a kikelet.

(Szöveg és fotók: Farkas Fanni)