Teljesítették I. féléves gyakorlatukat a Jogi Klinika program résztvevői

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, valamint a Nyíregyházi Törvényszék között 2016-ban létrejött megállapodás alapján a „Jogi Klinika” program révén négy hallgató vett részt a 2017/18-as tanév I. félévében a törvényszék épületében megtartott gyakorlati oktatásokon.


A 2017. novemberében indult képzés során a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság három bírája - dr. Szabóné dr. Bubrik Katalin, Juhászné dr. Bartha Ildikó és dr. Szilágyi Ildikó - mentorálta a hallgatókat. Közel 20 tárgyaláson vettek részt a diákok, a kitűzött határnap előtt a munkaügyi és közigazgatási perek aktáit a bírák útmutatása alapján áttanulmányozták, melynek során választ kaptak a jogalkalmazással kapcsolatosan felmerült kérdéseikre is. Az instruktor bírák örömmel tapasztalták, hogy a hallgatók nagyfokú érdeklődést mutattak az adott ügyekben felmerült jogi problémák megoldása iránt. Az aktuálisan kiválasztott ügyek között európai jogi tárgykört is érintő perek is szerepeltek, így a gyakorlaton részt vett diákok bepillantást nyertek ezen eljárások magyar jogalkalmazást érintő hatásaira is.

A sikeres együttműködés eredményeként - előreláthatólag a következő tanév I. félévében - tovább folytatódik a hallgatók gyakorlati képzése a törvényszéken.