Teljesen megújul a Benczúr és a Bessenyei tér – Már zajlanak a munkálatok

Nyíregyháza MJV Önkormányzata közel 1,2 milliárd forint, száz százalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Zöld város kialakítása Nyíregyháza területén” című pályázatra. A megvalósítási helyszínek közül elsőként a Benczúr-Bessenyei téren kezdődnek meg a kivitelezési munkálatok. A munkaterület átadása már megtörtént a kivitelező részére.

Ez egy nagyon komplex fejlesztési program, ahol egyaránt figyelünk az épített örökségünkre, például itt a szökőkútra, a Szabadtéri Színpadra, figyelünk a korszerűsítésre, fenntarthatóságra. Például a Vasvári Pál Gimnáziumnak folyik a felújítása. Figyelünk a természeti adottságoknak a megőrzésére, ehhez kapcsolódóan is sok minden történik majd mind a két parkban és a turisztikai attrakciók növelésére is, hiszen a Kállay kúria félig kész van, a Szabadtéri Színpadot augusztus 18-án megnyitjuk, és egyébként is ez egy olyan közösségi tér lesz, ahol tele lesz élettel mind a két park. Ehhez végzünk különböző fejlesztéseket.

– mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

A Bessenyei téren, a Móricz Zsigmond Színház főbejáratával szemben térkő burkolattal ellátott pihenőfelület épül, ahol egy új szökőkút is helyet kap, emelve a színház épület látványát és hangulatát. Ugyanitt egy 500 méter hosszú gumiburkolatú futópályát alakítanak ki a környező általános iskolák és a sportolni vágyók örömére. A Benczúr téren fejújításra kerül a Vénusz szökőkút. Ezt szintén szilárd burkolat fogja övezni, a közelében térkő burkolatú pihenőfelület lesz kialakítva.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Mindkét tér parkjait stabilizált, vízáteresztő burkolatú tanösvények és térkő burkolatú sétányok fogják átjárhatóvá tenni, amelyeket az újonnan épülő közvilágítás fog megvilágítani. A Benczúr téren a játszótér megújítása mellett, annak környezetében szociális épület létesül, ahol kézmosásra és WC használatra lesz lehetőség. A beruházás során a terek növényzete felülvizsgálaton esik át, amely során beteg növények kezelésével vagy eltávolításával, és új növényzettel kiegészülve megújult városi rekreációs zöldterületek fognak létrejönni.

A munkálatok előreláthatólag szeptember közepére fejeződnek be.

A projekt további tervezett elemei a Bujtosi városliget rehabilitációja, futópálya és pihenőhelyek kialakítása, az Arany János utca átfogó növényállomány fejlesztése, ütemezett fakivágással, növényesítéssel, a Pazonyi tér park-rekonstrukciója, növényállomány tervezett cseréjével, ültetéssel és a Bocskai u. 16. szám alatti épület hasznosítása gazdaságélénkítési céllal.


Kanócz Rita