Teljes a „Munkácsy 50”

Hétfőn délelőtt megérkezett az Ermitázsból a Munkácsy 50 hiányzó 20 képe. A Jósa András Múzeumban van már az Ásító inas és A kis cukortolvaj is. A kiállítás október 14-ig várja a látogatókat.


Klimatizált biztonsági jármű gördült ma délelőtt a Jósa András Múzeum elé. A vámszemlét követően ideiglenes behozatali eljárás keretében megtörtént a NAV ellenőrzés is. Így kerültek ki a ládákból Munkácsy Mihály festményei. Szentpétervár közönsége után Nyíregyházán is látható az Ásító inas, A kis cukortolvaj, a Mosónők vagy az Olvasó nő, a Pálmaházban és egy Krisztus mellkép is.

„Idáig a Munkácsy kiállítást közel ötezren nézték meg” – számolt be az elmúlt időszakról dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója. „Nekünk a tervünk az sokkal nagyobb. Több tízezerre számítunk, de én úgy veszem észre, hogy a látogatók többsége arra számított, hogy együtt szeretnék megnézni a képeket. És ez nem csak a felnőttekre vonatkozik, hanem nemsokára, szeptemberben megnyílnak az iskolák, és a diákok még semmit nem láttak, mert maga a kiállítás az a nyári szünetben nyílt, úgyhogy most a diákok rohamára is számítunk. Természetesen figyelembe vettük azt, hogy ha jönnek a diákok, múzeumpedagógiai foglakozásokat is tartunk majd.

További képekért kattintson a fotóra!

2005-ben indult vándorútra a Pákh Imre gyűjteményében található Munkácsy vándorkiállítás, amely a szentpétervári látogatókkal együtt immár több mint 3 millió érdeklődőt vonzott.

A szakembereknek nem kis fejtörést okoz, hogyan lehet megőrizni, folyamatosan felügyelni az alkotások állapotát.

Ahogy Gippert László, a Magyar Nemzeti Galéria Restaurátor főosztályának vezetője fogalmaz:
„Most csak állapot megóvás van, tehát felügyeljük, hogy mozdul-e a festékréteg vagy sem. A restaurálás, ami tulajdonképpen a gond a Munkácsy képeknek. Illetve maguk a képeknek az anyaga, hogy Düsseldorfban például a korai munkáinál nem bitument használt, hanem bitüt. Ez egy csibész bitumen. Olyan anyagok vannak benne, amik tulajdonképpen a festék száradását abnormálissá teszik. Ezért van, hogy szétcsúszkáltak ezek a bizonyos festékrétegek. Ezért van ilyen krokodilbőr hatása a képeknek.”

Az ideális 20-22 Celsius fok közötti hőmérsékletet tartják a Jósa András Múzeum kiállítótermében, ehhez plédeket vásárolt az intézmény, hogy a nyári hőségben ne dermedjenek meg a gyűjtemény látogatói.

A Múzeumok Éjszakáján nyílt „Munkácsy 50” tehát mostantól teljes, augusztus 20. után kerül a nagyközönség elé, és október 14-ig lesz nyitva.

Nyíregyházáról Jászberénybe utazik a gyűjtemény, a közeljövő tervei között pedig Párizs és New York szerepel.

Matyasovszki Edit

(Fotó: Szarka Lajos)