Téliesítenek a Nyíregyházi Állatparkban - A hópárduc és a kis panda most sokkal aktívabbak
Téliesítenek a Nyíregyházi Állatparkban - A hópárduc és a kis panda most sokkal aktívabbak

Bár az előrejelzések szerint leghamarabb csak egy hónap múlva van esély arra, hogy leessen az első hó, már most folyamatosan hűl le a levegő. Ilyenkor pedig nemcsak az emberek, hanem az  állatok  is  fáznak. Éppen ezért a Nyíregyházi Állatparkban már javában zajlik a téliesítés. A sarkantyús teknősök sem sütkéreznek kint, bekerültek a fűtött állatházba és többek között az apró karmosmajmok is a belső kifutót részesítik előnyben. Nem úgy, mint a rendkívül ritka hópárduc, a kis panda vagy a szibériai tigris, akik kint sokkal aktívabbak most, mint a nyári időszakban.


A Nyíregyházi Állatpark minden évszakban más arcát mutatja! Nemcsak a 35 hektáros tölgyerdő színe miatt, hanem azért is, mert például az ősz és a tél leginkább a hűvösebb éghajlatot kedvelő állatoknak kedvez, akik másként viselkednek, mint a nagy melegben, így ilyenkor érdemes megfigyelni akár a jegesmedve vagy éppen a szibériai tigris mindennapjait is.

– Folyamatosan téliesítünk. Ha a rendszertani kategóriák szerint nézzük, akkor a halakat és kétéltűeket nem érinti a négy évszak időjárása, hiszen ezeknek a fajoknak, csakúgy, mint a hüllők jó részének, fix a bemutatóhelye – hangsúlyozta Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark osztályvezetője. Hozzátette, vannak viszont tavasszal és nyáron kint sütkérező hüllők (akik rendkívül melegigényesek), mint például az afrikai kontinens legnagyobb szárazföldi teknősei, a sarkantyús teknősök, ők a héten már bekerültek a fűtött állatházakba. Ez idáig a vendégek közöttük sétálhattak, de most tavaszig a Trópusi házban speciális hüllőfény mellett foglalják el téli szállásukat. Természetesen továbbra is – ők is mint minden téliesített állat – megtekinthetőek.

Megszokták ezt a klímát

 

– Az állatházak úgy lettek kialakítva, hogy a hőmérsékletre szintén érzékeny főemlősök és egyes trópusi madarak szabadon dönthetnek, hogy a belső vagy külső kifutóban tartózkodnak. Azt tapasztaljuk, hogy az apró, Dél-Amerikában őshonos karmosmajmok kivételével egyelőre mindenki a külső területeket preferálja (de minden állatház úgy van kialakítva, hogy az állatok bármikor bemehetnek a belső kifutóikba). Az itt élő 5000 állat jórészt Európa más-más állatkertjéből érkezett, a mi kontinentális klímánkhoz adaptálódtak, így a téli időszakban is még pl. az afrikai elefántok vagy oroszlánok is fognak sétálni a havas kifutóban. Aki pedig trópusi hangulatra vágyik, a Zöld Piramisban, az Ócenáriumban és a Viktória házban csodálhatja meg Földünk melegigényes állatait.


 

Ezernyi színben pompázik majd


A Nyíregyházi Állatpark változatlanul 9.00-kor nyit ki, s jelenleg 17.00 óráig várják a vendégeket. Mivel 35 hektáron egy tölgyerdőben található, így hamarosan ezernyi színben lehet majd csodálni a fáit is...