Téli rezsicsökkentés - már lehet igényelni!

Mint már korábban is megírtuk, egy „újabb kör” kaphat téli rezsicsökkentést. A vezetékes gáz- vagy távfűtéstõl eltérõ fűtõanyagot felhasználó háztartások szintén részesülhetnek ugyanis most már az egyszeri természetbeni támogatásban. Nekik kérelmet kell benyújtaniuk a területileg illetékes önkormányzathoz.(Megjelent a Nyíregyházi Napló szeptember 14-ei számában)


 A kormány márciusban döntött arról: a téli, hideg idõjárásra tekintettel 12 ezer forinttal csökkenti a magyar családok fûtési költségeit. Azok azonban, akik fával vagy például szénnel fûtenek, úgy tûnt, kimaradtak a rezsicsökkentésbõl. A kormány július 25-ei ülésén azonban számukra is megoldás született: õk is megkapják a támogatást.

Kérelmet kell benyújtani

Dr. Krizsai Anita, a Polgármesteri Hivatal Szociális és Köznevelési Osztály osztályvezetõje arról tájékoztatta szerkesztõségünket, hogy az egyszeri természetbeni támogatáshoz – azok a háztartások kaphatják, akik Nyíregyháza közigazgatási területén a korábban téli rezsicsökkentésben nem részesült vezetékes gáz- vagy távfûtéstõl eltérõ fûtõanyagot használnak – az igénylõknek háztartásonként egy darab kérelmet kell benyújtaniuk 2018. október 15-éig.


Akár az internetrõl is

A kérelem letölthetõ a varoshaza.nyiregyhaza.hu oldalról vagy beszerezhetõ Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Centrumában (25-26-27. számú ablaknál), 4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 1. Ügyfélfogadási idõ: hétfõ, szerda 8.00–12.00 és 13.00–16.30 óráig, kedd, péntek: 8.00–12.00 óráig.

Természetbeni formában

Mint megtudtuk, az érintett háztartások az elmaradt téli rezsicsökkentést természetbeni formában kaphatják meg. Nekik az igénybejelentõ lapon meg kell jelölniük az igényelt fûtõanyag fajtáját, ami lehet tûzifa, szén, propán-bután palackos gáz, propán-bután tartályos gáz, fûtõolaj, vagy pellet/brikett.

Szabálysértési eljárást is kezdeményezhetnek

Mint kiderült, csak az kaphat támogatást, aki eddig még nem részesült a téli rezsicsökkentésben, és errõl az igénylõnek büntetõjogi felelõssége tudatában nyilatkozatot is kell tenni. Az igénybejelentésekkel összefüggésben a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság ellenõrzést hajt majd végre. Ha a vizsgálat eredményeként valószínûsíthetõ, hogy az igénybejelentõ rosszhiszemûen járt el, az önkormányzat szabálysértési vagy – minõsítõ körülmény fennállása esetén – büntetõeljárást kezdeményez.

Levélben tájékoztatnak

Az igénybejelentéssel az érintettek részére az önkormányzat hivatalos igazolást állít ki, amely tartalmazza az igénybejelentõ adatait és alkalmas az igényjogosultság igazolására. A támogatás felhasználásának részletszabályairól 2018. október 17-e után levélben tájékoztatják majd az igénylõt.

Dr. Krizsai Anita hangsúlyozta, a hét elejéig közel 100 igénybejelentés érkezett be a nyíregyházi Polgármesteri Hivatalhoz. Aki még ezt nem tette meg, annak október 15-éig van erre lehetõsége. Fontos tudni azonban, hogy a kizárólag elektromos fûtési móddal rendelkezõ háztartások továbbra sem jogosultak az igénybejelen­tésre.

(Szerző: Bruszel Dóra)