Te tudod mi a kamat és a kötvény? – Vetélkedőt szervezett az államkincstár Nyíregyházán
Fotó: Szarka Lajos

A pénzügyi ismereteket játékos formában fejlesztő, országos középiskolai vetélkedősorozatot indít a Magyar Államkincstár. Az intézmény célja, hogy a fiatalabb korosztály minél korábban megismerje a pénzügyi fogalmakat, tisztában legyen azzal mit jelent a megtakarítás, a befektetés és hogyan kell okosan gazdálkodni. A vetélkedősorozat nyíregyházi fordulóján Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei diákcsapatok mérték össze a tudásukat a Megyeházán.

Lehet-e online időpontot foglalni a Magyar Államkincstár honlapján keresztül? - Egy igaz-hamis játékban pénzügyi témájú kérdéseket kaptak a Magyar Államkincstár vetélkedőjén a diákok. Az online forduló után, 2 mátészalkai és 3 nyíregyházi csapat került be abba a megyei fordulóba, melyet a Megyeháza nagytermében rendeztek meg. A diákok azt mondták, azért jó a vetélkedő, mert a jelenlegi oktatási rendszerben a középiskolások pénzügyi ismereteket csupán a szülőktől kaphatnak.

Családfüggő, hogy a szülők mennyire foglalkoznak a pénzügyi tudatossággal. Szerintem a nagy többségük nincs tisztában ezzel, ezért is jó ez a verseny, hogy kicsit betekintést nyerhetünk a pénzügyi tudatosságba, a pénzügyi világba.

– fogalmazott Kiss Levente Péter, a Kölcsey Ferenc Gimnázium 9. osztályos tanulója.

A vetélkedőn játékos formában ismerkednek meg a diákok olyan fogalmakkal, mint a kamat, a befeketés vagy éppen a kötvény. A Magyar Államkincstárnak nem titkolt célja, hogy pénzügyi tudatosságra kívánja nevelni a fiatalokat.

Úgy jönnek ki az általános és a középiskolából a fiatalok, hogy ezekről a dolgokról, pedig ezek a mindennapi élet részei, nem sokat tudnak. Azt szoktam mondani, hogy az lenne a jó, hogyha kikerül valaki az iskolából és bemegy egy bankba, akkor ne izzadjon le, merthogy tudja, hogy mi az, amire kíváncsi és ha egy hitelszerződést elétesznek, akkor nyilván nem fog negyven oldalt végigolvasni, de tudja, hogy mi az az öt fontos pont, ami érdemes megnéznie.

– emelte ki dr. Borbély László András, az államkincstár pénzforgalmi elnökhelyettese.

A legújabb kutatások szerint az X és Y generációk pénzügyi kultúrája felülmúlja a korábbi generációkét. A diákok többsége árérzékeny és egy országos felmérés szerint fontosnak tartják a megtakarításokat. A bankokkal szemben ugyanakkor bizalmatlanok, ami többek között információhiányra utalhat. A Magyar Államkincstár vetélkedője ahhoz is hozzájárulhat, hogy a résztvevők jobban megismerjék a pénzügyi szervezetek működését és a pénzpiaci termékeket.

Kapcsolódó galéria

Kincstári verseny