Távol-keleti győzelem a Cantemus Fesztiválon

11 ország 22 kórusa vett részt a Nyíregyházán rendezett 12. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus programjában. A Jósa András Kórház egyik osztályának megsegítésére rendezett koncerttel indult, majd a megyejáráson, minősítő hangversenyen, folklór esten és záró gála rendezvényen túl kedd este, a karvezetői mesterkurzus záróhangversenyével ér véget az egyhetes fesztivál.


Egy hete még az ujjainkon számoltuk, hányat kell aludni a fesztivál megnyitójáig. Aztán feltűnt egy japán kislány a nyíregyházi piac felé vezető úton, egy csoport kórista a belvárosban a Fülöp-szigetekről, a zászlórengeteg a Kodály Iskola bejárata fölött. Buszok és tömegek a körúton. Ez már fesztivál volt a javából! Augusztus 15-én, a nyitó jótékonysági hangversenyen 686 ezer forint gyűlt össze, amelyet a Jósa András Kórház Geriátriai Osztályának ajánlottak fel a szervezők. A megyejárás a megyeházán rendezett díszhangversennyel indult. Egy dél-afrikai egyetemi kórus és egy gyermekkar a Fülöp-szigetekről adta a műsort. Két impulzív együttes.

- Dél-Afrikában a kultúra része az éneklés - nyilatkozta Martin Berger, a Stellenbosch Egyetemi Énekkar karvezetője Dél-Afrikából. - Az emberek énekelnek az utcákon, amikor összegyűlnek ünnepelni, akkor is. Ez nemcsak egy formális dolog, az énekkari próbát sem hagyják abba, utána is énekelnek, ez a társadalomban gyökerezik.

Érdekes rezes és bambuszból készült hangszerekkel, tradicionális eszközökkel vonult színpadra a Fülöp-szigetekről Nyíregyházára érkezett gyermekkar, akik 5 éve a „Világ Kórusa” címet kapták a Llangolleni Nemzetközi Kórusversenyen. Egy székesegyház kórusaként ők énekelték a pápalátogatás hivatalos himnuszát.

- Sikerünk titka a zene és az ima elsődleges hatalma. Rengeteg gyakorlás és alázat. Minden vasárnap fellépünk a misén, ami szintén nagy fegyelemre tanítja a kórus tagjait. Ez a mi titkunk - fogalmazott Maria Theresa Vizconde-Roldan karvezető, a Hail Mary the Queen Gyermekkar vezetője a Fülöp-szigetekről.

További képekért kattintson a fotóra!

A megyejárás közben volt folklór est és fesztivál hangverseny. A minősítő koncert egyértelműen távol-keleti győzelemmel zárult. A nemzetközi zsűri négy arany és öt ezüst minősítést adott ki. Kína, Japán, Dél-Korea dalosai kiválóan szerepeltek, de az argentín, holland, orosz együttes, valamint Pécel és Kassa kórusa is jó színvonalon teljesített.

A közönség folklór díját Dél-Afrika énekkara, a verseny nagydíját, Tóth Sándor szobrászművész Kodály-plasztikáját egy dél-koreai gyermekkar kapta, de ez utóbbira szavaztak a kurzustagok is.

Különdíjat alapított a Kodály Társaság, de jutalmazták a legjobb Kodály-mű előadóját, egy kínai egyetemi énekkart.

A szombati Folklór Est nemcsak zenei élményt, de káprázatos látványt is nyújtott a Kossuth téren az érdeklődő városlakóknak, ahol Nyíregyháza polgármestere, dr. Kovács Ferenc is köszöntötte a vendégeket és a közönséget.

- Mi nyíregyháziak, nagyon büszkék vagyunk a fesztiválszervező Cantemus Kóruscsaládra, és büszkék vagyunk arra is, hogy ismét otthont adhatunk ennek az európai szinten is jelentős komolyzenei rendezvénynek - mondta a polgármester.

Augusztus 20-án, közel ezer énekes közreműködésével, a díjkiosztó gálahangversenyen búcsúztak a fesztivál résztvevői. Kedd este a karvezetői mesterkurzus zárta végérvényesen a Cantemus 2018-as nemzetközi fesztiválprogramját.

(Fotó: Szarka Lajos)