Távoktatásban is biztosított a felsőoktatási félév teljesítése

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a hallgatók védelmének érdekében az elrendelt veszélyhelyzetre vonatkozóan a távoktatás feltételeinek megteremtését célzó intézkedési tervet dolgozott ki. A minisztérium a fiatalok érdekeit szem előtt tartva egyeztetett az intézmények vezetőivel a rendelet alapján szükséges lépésekről, annak érdekében, hogy minden hallgató sikeresen zárhassa a félévét.

A koronavírus-járvány megfékezését célzó kormányrendelet értelmében az egyetemeken és főiskolákon intézménylátogatási tilalom lépett életbe. A szaktárca a 2020. március 12-én és március 13-án rektori oktatási, majd 2020. március 16-20. között tavaszi szünet elrendelését indítványozta. A hallgatók ebben az időszakban nem látogathatják a felsőoktatási intézményeket és fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy a tavaszi szünet ideje alatt ne utazzanak külföldre, lehetőség szerint lakhelyükön tartózkodjanak. Az intézményeknek 2020. március 23-ig van lehetősége megteremteni a távoktatás feltételeit az adott specialitások figyelembe vételével.

A távoktatással biztosított lehet minden hallgató számára tanulmányaik folytatása és ezáltal a félév teljesítése is.

A távoktatás 2020. március 23-tól visszavonásig érvényes és ez idő alatt is fennáll az intézménylátogatási tilalom. A terv arra is kitér, hogy a magyar hallgatók legkésőbb 2020. március 13-ig hagyják el kollégiumaikat és lehetőség szerint a továbbiakban lakóhelyükön tartózkodjanak. Ez alól kivétel csak rektori engedéllyel lehetséges. A nemzetközi hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett. A rektori és tavaszi szünet, valamint a távoktatási időszak alatt a felsőoktatási intézmények oktatóitól, kutatóitól, tanáraitól, valamint a funkcionális területen dolgozóktól továbbra is elvárt a folyamatos munkavégzés. A minisztérium a jogszabályváltozásokról, intézkedésekről folyamatosan tájékoztatja az intézményvezetőket, és ismételten felhívja a figyelmüket arra, hogy mindig az operatív törzs intézkedései szerint járjanak el.

(ITM Kommunikáció)