Tavaszi Zsibongó – megdőlt a magyar citera rekord!
Fotó: Trifonov Éva

Színes programkavalkád várta szombaton a sóstóhegyieket a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Szabó Lőrinc Tagintézményének udvarán. A 3. Tavaszi Zsibongó szervezői mindennel készültek, ami szem-szájnak ingere: népzenei bemutató, néptánc, ökokiállítás és -vásár, illetve egyéb szórakozási lehetőségek fogadták az érdeklődőket. A nap csúcspontja volt, amikor 201 citerás együtt muzsikált, ezzel pedig megdőlt a magyar citera rekord!

Napsütésben és tavaszias melegben kezdődött a Tavaszi Zsibongó szombat délelőtt a Szabó Lőrinc iskola udvarán. Az iskola idén 111 éves, a különleges számnak megfelelően különleges programokkal készültek kicsiknek és nagyoknak.

A szombati nap csúcspontja a magyar citera rekordkísérlet volt. Korábban 162 citerás együtt muzsikálása számított a legtöbbnek, Sóstóhegyen azonban 201-en gyűltek össze, így a rekord megdőlt!

„Felvettük a kapcsolatot a Magyar Rekordok Szövetségével, hivatalos úton indítottuk a történetet fél évvel ezelőtt. A népzenészek összefogtak, hisz ismerik egymást és szívvel, lélekkel, örömmel jöttek. Több mint huszonöt citeraegyüttes vett részt ebben a rekordkísérletben” – mondta el Rusznyák László, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Szabó Lőrinc Tagintézmény igazgatója.

3000 ember élvezte a napsütésben a színes programokat. A résztvevők úgy gondolták, ez jól tükrözi, milyen összetartó a sóstói közösség. A közreműködők között foglalt helyet a Szabolcs Néptáncegyüttes is, mely táncosa– aki egyben a városrész önkormányzati képviselője – Ágoston Ildikó a rendezvényen kiemelte, a Tavaszi Zsibongó minden évben nagy élmény számukra.

„Nagyon dinamikusan fejlődő városrészről beszélünk Sóstóhegy tekintetében, a családok száma egyre több, ezáltal a gyermekek száma is. A családoknak van igénye arra, hogy együtt legyenek, el tudják hozni egy zöldövezetbe a gyermekeiket kikapcsolódni. A szülő el tudja engedni egy hintára, a mászókára a gyermeket úgy, hogy közben ő is le tud ülni, nyugodtan beszélgetni, és közben a magyar kultúrából is kap egy szeletet a szülő, mert a lehetőség adott, hogy megismerkedjenek a magyar népi kultúra különböző területeivel” – nyilatkozta Ágoston Ildikó önkormányzati képviselő.

A szinte nyárias melegben jó elfoglaltságnak bizonyult a 3. Tavaszi Zsibongó. Városunkban a meleg évszakokban sűrű a programnaptár, kulturális, valamint sportrendezvények is várhatók. Dr. Kovács Ferenc polgármester az eseményen kiemelte, a lakosságnak számtalan lehetősége van a kikapcsolódásra, szórakozásra, de a turisták is szívesen látogatják a nyíregyházi programokat.

„Mindig azt mondom, hogy a várost magunknak építjük. Az építést nemcsak fizikálisan értem, hanem ilyen programokkal, ilyen rendezvényekkel. Ha itt végigmegyünk, láthatjuk, hogy tényleg itt van Sóstó apraja-nagyja, de a városból, sőt Nyíregyházán kívülről is sokan kijöttek. Együtt vannak a hagyományos értékeink, ez megjelent a citerarekordban, megjelent a néptáncban, a programokban, a gasztronómiában is. És azt is láthatjuk, hogy az emberek jól érzik magukat a gyerekektől kezdve az idősekig. Ez a program ezért ilyen jó, mert ennyi mindenkinek tud adni” – mondta el dr. Kovács Ferenc polgármester.

A nap során 25 öko- és kézműves kiállító várta portékájával a látogatókat. A füves udvaron állatsimogató, ugrálóvár és körhinta gondoskodott a legkisebbek szórakozásáról, a 700 adag gulyásleves pedig arról, hogy senki ne maradjon éhes. A szervezők remélik, hogy a Tavaszi Zsibongó rendezvény hagyománnyá válik, és évről évre egyre többen kapnak kedvet ehhez a családi délutánhoz.

Kapcsolódó galéria

Tavaszi zsibongó és Népzenei Fesztivál Sóstóhegyen