Tarcai Zoltán karnagy emlékére rendeznek emlékhangversenyt január 12-én Nyíregyházán
Légifotó: Kohut Árpád

A Nyíregyházi Egyetem jogelőd intézményének alapító tanszékvezetője, a Magyar Kodály Társaság megyei csoportjának vezetője, a város és a megye zenei életének szervezője, Tarcai Zoltán karnagy, főiskolai tanár emlékére rendeznek hangversenyt január 12-én, a Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Társszékesegyházban.

2009. december 26-án, életének 79. évében hosszú betegség után csendesen elhunyt Tarcai Zoltán, Nyíregyháza díszpolgára, a Magyar Köztársaság  arany érdemkereszttel kitüntetett karnagya. A miskolci temetés előtt tanára, a nemrég elhunyt Kossuth-díjas zeneszerző, Szőnyi Erzsébet búcsúztatta őt 2010 januárjában kollégái, diákjai, énekesei és tisztelői körében a nyíregyházi római katolikus templomban. Tarcai Zoltán emléke előtt tiszteleg most, az évforduló alkalmával több énekkar. A vasárnapi koncert szervezését a Kodály Társaság megyei csoportja irányítja.

Szabó Dénes Kossuth– és Liszt–díjas karnagy elmondta:

Zoli bácsi nélkül a nyíregyházi zenei élet nem tudom, hol lenne most. Ő volt az alfája és az omegája a helyi zenei életnek, mint tanszékalapító főiskolai tanár, a Kodály Társaság megszervezője a megyében, az Éneklő Ifjúság és a Karnagyi Klubok szervezője. Egy pezsgő, irigylésre méltó zenei életet teremtett a városban.

Az akkori főiskolára tudatosan és megfontoltan kereste a munkatársakat, akik jó szívvel vállalták a feladatot, így kapott vezetőt a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar, és született meg a Városi Vegyeskar.

Ez az összpontosult szellemi energia a legmagasabb rangú zeneművek előadásával jutalmazta meg városunk lakóit, a nyíregyházi közönséget.

Ezen a köszöntő hangversenyen nem gyűlünk össze annyian, amennyien kellene, de így is szerintem reprezentálva lesz az ő munkája, hiszen a vidék is megmozdul rá. A még midig aktív vásárosnaményi vegyeskar, amelynek néhány évig ő is a vezetője volt, vállalták, hogy ezen a hangversenyen fellépnek. Természetesen a Tanárképző Főiskola, ma már egyetem női kara is részt vesz a hangversenyen, illetve mi, a Kodály Zoltán Általános Iskola meg mindenféleképpen, mert nagyon közel érezzük magunkhoz.

- nyilatkozta Szabó Dénes.

A Társszékesegyház Bárdos Lajos Kórusa is természetesen szerepel a hangversenyen, hiszen ennek az énekkarnak is alapítja és vezetője volt Tarcai Zoltán.

Fáradhatatlan jó kapcsolatot alakított kis a társművészetekkel. Ismeretterjesztő előadásokon mutatta meg és szerettette meg a zenét.  Bizonyos korszakokról, meghatározott tematika szerint beszélt előadásain az egyetemes művészetről.

Mindenkihez volt egy kedves szava,  mindig csak dicsért, sosem korholt.

– sorolta tovább erényeit a Kodály Társasági utódja, Szabó Dénes.

Tarcai Zoltán és felesége, Viola emlékének ajánlják a vasárnap 16 óra 30 perckor kezdődő ingyenes emlékhangversenyt, melyet a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Társszékesegyházban rendeznek.