Tanévkezdési támogatás
Ingyenes tankönyv, kedvezményes étkezés és utazás, valamint Erzsébet utalvány segíti az iskolás gyermekeket és szüleiket a tanévkezdésben. A város több könnyítést is ad a rászoruló családoknak annak érdekében, hogy zökkenőmentesen vegye kezdetét az egy hónap múlva induló 2015/16-os tanév.

Négy hét múlva megkezdődik a 2015/16-os tanév. Az évindítás sok terhet ró a szülőkre. Nyíregyháza Önkormányzata éppen azért különböző juttatásokkal próbálja meg könnyebbé tenni az iskolás gyermeket nevelő szülők életét. A Magyar Állam jóvoltából idén már nem csak az elsősök és a másodikosok, hanem a felmenő rendszer értelmében a harmadik osztályba lépők sem fizetnek a tankönyvekért, jövőre pedig már az egész alsó tagozatban mindenkinek ingyenes lesz ez a szolgáltatás. A többi évfolyamon azok a tanulók, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek, tartósan betegek, fogyatékkal élők, vagy sajátos nevelési igényűek, három, vagy több gyermekes családban nevelkednek, illetve azok a nagykorúak, akik saját jogukon veszik igénybe az iskoláztatási támogatást, igényelhetnek az iskolában tankönyvet.

 

Ingyenes, vagy kedvezményes étkezés

 

Az étkezésért sem kell fizetni elsőtől nyolcadik évfolyamig azoknak, akik dokumentumokkal tudják alátámasztani jogosultságukat, amelynek köre megegyezik a negyediktől a nyolcadik évfolyamig igénybe vehető ingyen tankönyv igénylésének hátterével. Középiskolákban az étkezés 50 százalékáért fizetnek csupán azok, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatást kapnak, akik tartósan betegek, fogyatékkal élők, illetve három, vagy több gyermekes családban nevelkednek. Az elmúlt tanévben Nyíregyházán az iskolai étkezésben részt vevő tanulók 47 százaléka jutott a szolgáltatáshoz kedvezményesen.

 

Bölcsődékben és óvodákban is

 

Idén újdonság, hogy azok a bölcsődések és óvodások is ingyen étkezhetnek, ahol a családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 89 ezer forintot. Az iskolakezdés előtt a város további támogatást nyújt azoknak a családoknak, akiknél augusztus 1-jén fennáll a rendszeres gyermekvédelmi támogatási jogosultság. Ők 5.800 forint értékű Erzsébet utalványt kapnak, amit ruhára, tanszerre vagy élelmiszerre fordíthatnak. Ezt a támogatást postai úton kapják meg az érintettek kétszer egy évben. Mindezek mellett Nyíregyháza egyéb segítséget is nyújt az iskolásoknak.

 

Egyedülálló támogatás

 

Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, további különlegesség a városban, hogy ingyenes tanszer csomagot biztosítanak minden olyan kisiskolásnak, aki nyíregyházi lakcímmel rendelkezik és függetlenül a fenntartótól, valamelyik nyíregyházi oktatási intézmény tanulója.


Kedvezményes bérletek

 

Nyíregyháza Önkormányzata saját forrást biztosít a tanulóbérletek árához. A bérletek árának harminc, vagy nyolcvan százalékát térítik meg attól függően, hogy milyen szociális ellátásban részesül a tanuló. Évente kétszer pedig meghirdetik a Rászoruló Hallgatókért ösztöndíjat, amely további segítséget nyújt az oktatásban részt vevőknek.

 

Támogatás nem csak a tanév alatt

 

Az iskolásokról nem csupán a tanítási évben gondoskodik a város, hiszen a 11 hetes nyári szünet alatt 11 turnusban 1000 nyíregyházi gyermek nyaralhatott kedvezményesen a város szigligeti üdülőjében. Közülük 230-an további 10 ezer forintos támogatásban részesültek. 34 turnusban több száz nyíregyházi iskolás szabadidejéről gondoskodtak a város által szervezett nyári napközis táborokban, 1880 fő pedig napi egyszeri ingyenes meleg ételhez jutott a vakáció teljes ideje alatt.

Mikita Eszter