Tanácskozás – Szakmai rendezvényt szervezett Nyíregyháza Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma

Szakmai tanácskozást szervezett Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma csütörtök délelőtt a Váci Mihály Kulturális Központban. Az eseményre azokat a segítő szakembereket várták, akik a függőséggel vagy szenvedélybetegséggel élő embertársainknak próbálnak segíteni.

 

A rendezvényen dr. Erdélyi Ágnes, a fórum elnöke köszöntötte a résztvevőket. Grotowski Színház ​és rituálé kötetéből vett idézetét értelmezte át, miszerint „Nem állapot ez, nem egyszerűen valamiféle kondíció, hanem folyamat, keserves emelkedés, melynek során az, ami bennünk sötét, átvilágosul”. Ahogy fogalmazott, a tanácskozás célja a térségünkben lévő hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű személyeket, csoportokat képviselő vagy velük rendszeresen kapcsolatban álló szakemberek szakmai támogatása és a problémakezelési eszköztáruk bővítése.

– Térségünk ugyanolyan kockázatoknak van kitéve, mint Magyarország bármely térsége. A fiatalok kíváncsibbak és kipróbálóbbak. Ez szerencsére még nem függőség, az még csak kipróbálás, alkalmi szerhasználat. De mindig van egy olyan réteg, aki belecsúszik a függőségbe, és az alkohol még mindig sokkal nagyobb problémát okoz, mint bármely más tudatmódosító szer. Bár azért van ezen belül egy átrendeződés. A fiatalok inkább kedvelik az egyéb szereket, mint az alkoholt. Talán ők ezen a területen veszélyeztetettebbek – emelte ki dr. Erdélyi Ágnes, Nyíregyháza MJV Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának elnöke a rendezvényen.

Dr. Erdélyi Ágnes azt is hangsúlyozta, a nyíregyházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum kiemelt tevékenysége a városban lakók életminőségének javítása, a drogproblémák kialakulásának megfékezése, illetve hatékony kezelése. Koordinálják a városban a káros szenvedélyek elleni egységes fellépést, szakszerű beavatkozást, illetve kezelés igénybevételének lehetőségét biztosítják a függőnek nem minősülő, de problémás kábítószer-használat jeleit mutató személyek számára, továbbá támogatják a családtagokat és a hozzátartozókat. Ahogy a fórum elnöke elmondta, függő embertársaink segítése folyamatos munka, és a legfontosabb, hogy aki elindul ezen az úton, végig is menjen rajta.

– Azt gondolom, hogy a felépülés egy folyamat és a folyamatnak különböző állomásai vannak, és minden állomáson már egy szinten jobban tud teljesíteni az illető. Valójában az életének a rendezettsége, azok az örömforrások, amiket újra megtalál, azok a kapcsolatok, amiket újra megtalál, azok a munkában megélt örömök, a családban megélt örömök fogják mutatni neki azt, hogy jó úton jár, és hogy hol tart valójában. Azt mondjuk, hogy a függőség, ha már kialakult, maga a folyamat gyógyíthatatlan, de jól egyensúlyban lehet tartani és mindig lehet odafigyelni önmagára, hogy hogyan tud előbbre lépni – tette hozzá dr. Erdélyi Ágnes.

A csütörtöki esemény előadásai az alkohol és kábítószerfüggőség mellett a dohányzás és a játékfüggőség témakörét is érintették. A fórumhoz tartozó segítők célja többek között az, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak arra, hogy a városban élő fiatalok képessé váljanak arra, hogy ellenálljanak és helyes döntést hozzanak a különböző legális és illegális szerekkel szemben, valamint fontosnak tartják, hogy a meglévő komplex segítői rendszer és az együttműködés tovább erősödjön.