Tajtékos napok: lovasfesztivál volt Dögén
Vasárnap rendezték meg a Nyírségi Vágtát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Dögén. A rendezvényen 12 lovas mérte össze tudását. Az eredmények alapján a Nemzeti Vágta döntőjébe a házigazda Döge, Nyírbogdány és Újfehértó lovasa jutott be. A lovasfesztiválon kishuszár vágtát, celeb fogathajtó- és agárversenyt is láthattak a nézők.

Agarak melegítették be a Nyírségi Vágta pályáját vasárnap délelőtt. Először ugyanis agárversenyeket láthattak a nézők. Ezt követően a celeb fogathajtóké volt a reflektorfény. Politikusok, közéleti személyiségek és könnyűzenei sztárok ültek fel a bakra.

– Még sosem ültem így, hogy én hajtom a lovakat, de nyerni fogunk, nagyon remélem. Lehet szurkolni nekünk! Csodás érzés – mondta Suzy, akinek párja Jolly is küzdött a leggyorsabb celebkocsis díjért.

 

Lóhalálában vágtáztak

 

A dögei rendezvényen a legnagyobb érdeklődés a Nyírségi Vágtát kísérte. Az ország leghosszabb – több mint egy kilométeres – vágtapályáján 4 rendkívül izgalmas előfutamot tartottak. Egy tucat lovas mérte össze a tudását. A nyírségiek mellett Kárpátaljáról és a környező megyékből is jöttek versenyzők.

– Gyakorlatilag egy kapocs az anyaország és a határon túli magyarság számára. Így négy elővágta futam van a határon túl, de mindazokon a területeken, amelyek az országban találhatóak és egy nemzeti elővágta futam fogja össze. Ez mind egy egymásba kapaszkodó rendszer, ami aztán a Hősök terén szeptember közepén tornyosodik, ott éljük meg a katarzist, amit minden évben nagyon várunk – mondta el Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke.

Az előfutamok eredményei alapján a Nyírségi Vágta döntőjében végül Beregszász, Döge, Újfehértó és Nyírbogdány lovasa került. A végső összecsapáson az első helyezett a házigazdák lovasa lett. A vágta nagydíját így Döge lovasa vitte haza.

 

Három település mehet a Hősök terére

 

A Nemzeti Vágta döntőjébe a szabályok szerint a nyírségi futam első három helyezettje kerül, így Döge mellett Nyírbogdány és Újfehértó is ott lesz a Hősök terén.

Z. Pintye Zsolt