Tájékoztató a NYÍRVV Nonprofit Kft. aktuális eseményeiről

1. HALTELEPÍTÉS A BUJTOSON

Időpont: 2020. október 7. (szerda) 8 óra

Helyszín: Bujtosi-tó mellett az Agyag u. sarkánál (McDonalds mögött)

A Bujtosi-tó élővilágának rehabilitációja érdekében, az Önkormányzat által biztosított Környezetvédelmi alapból 1400 kg ponty kerül telepítésre. A pontyok előnye, hogy javítják a vízminőséget azáltal, hogy táplálkozásuk során megszűrik a vizet, másrészt pedig a kikapcsolódásra vágyó horgászok kedvenc halfaja is.

A halállomány egyensúlyban tartása végett még mintegy 100 kg csuka telepítése fog megvalósulni az ősz folyamán a Bujtoson.

 

2. „ÜLTESS EGY FÁT A HOLNAPÉRT!” – Növények osztása (2. ütem)

Időpont: 2020. október 10. (szombat) 6-14 óra

Helyszín: NYÍRVV Nonprofit Kft. székhelyek (4400 Nyíregyháza, Tüzér u. 2-4.)

Az „Ültess egy fát a holnapért!” Városszépítő program keretében a megigényelt növények átadása.

Az „Ültess egy fát a holnapért!” elnevezésű pályázat is része annak a Dr. Kovács Ferenc polgármester által kezdeményezett nagyszabású fásítási programnak, melynek keretében, az önkormányzat és a NYÍRVV Nonprofit Kft. együtt hirdette meg a növények igénylésének lehetőségét 2019-ben.

A program keretében a lakosság, valamint önkormányzati fenntartású intézmények is igényelhettek díszfát, díszcserjét, mely igényeket a készlet erejéig áll módunkban támogatni. Az akció célja a város zöldfelületeinek további növelése, valamint a helyi közösségek szemléletformálása, új zöldfelületek létesítése és megőrzése.

A telepítésre kerülő növények fajtáit a NYÍRVV Nonprofit Kft. szakemberei határozták meg, az érintett terület sajátosságainak és az ültetés szempontrendszerének figyelembevételével.

A növényeket Társaságunk biztosítja, az ültetés és a további gondozás az igénylő feladata. Az ültetéshez szaktanácsadást biztosítunk, és egyben számítunk arra, hogy a beültetett növények megfelelő ápolásban fognak részesülni.

Az elfogadott pályázatok alapján – a veszélyhelyzet miatt tavasszal elmaradt akciót pótolva – 2020 őszén 140 pályázónak 166 db lombhullató fa, 98 db fenyőféle és 1186 db cserje kerül kiosztásra.

A következő átadásra október 10-én (szombaton) kerül sor 6 és 14 óra között vehetik át a NYÍRVV Nonprofit Kft. székhelyén (4400 Nyíregyháza, Tüzér u. 2-4.).

Tegyünk együtt egy szebb és zöldebb városért!

 

3. KisállatBÖRZE

Időpont: 2020. október 11. (vasárnap) 6-14 óra

Helyszín: Fokos utcai Piactér

Minden hónap második vasárnapján 6 és 14 óra között várja az érdeklődőket a KISÁLLAT BÖRZE Nyíregyházán, a Fokos utcai Piactéren.

Az eddig lezajlott börzéket hatalmas érdeklődés övezte, és terveink szerint minden hónap második vasárnapja biztosít lehetőség arra, hogy városunkban is hagyománnyá váljon a találkozó. A kis kedvencek mellett megtalálható minden olyan segédeszköz is, amely a kisállat- és díszállattartáshoz szükséges körülmények megteremtéséhez elengedhetetlen.

A vásárlók részére a belépés díjtalan!

Az értékesítési céllal érkező vendégeknek jelképes összegért – 250 Ft – biztosítunk kulturált értékesítési lehetőséget.

Az Esélycentrummal szemben elhelyezkedő Kertvárosi Piacon több mint 6000 m2-es területen 20 db asztalból álló fedett árusítási hely áll rendelkezésre, továbbá több mint 300 autó tud díjmentesen parkolni.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a díszmadarak (díszszárnyasok, galambok) esetén Állatorvosi bizonyítvány, illetve Állattartói nyilatkozat kötelező. Ebet forgalmazni kizárólag az állatot azonosító bőr alá beültetett mikrochip megléte, valamint az oltási könyvben feltüntetett életkornak megfelelő oltások megléte esetén lehetséges. Az állategészségügyi feltételek betartását kirendelt hatósági állatorvos ellenőrzi.

 

4. „Nyíregyháza gyermekszemmel” Rajzpályázat Díjátadó

Időpont: 2020. október 14. (szerda) 15:00

Helyszín: később kerül meghatározásra

Nyíregyháza legfiatalabb korosztályát megszólítva a NYÍRVV Nonprofit Kft. „Nyíregyháza gyermekszemmel” néven rajzpályázatot hirdet óvodások és általános iskolások részére, ezáltal is bevonva őket a városszépítő tevékenység rejtelmeibe, valamint ösztönözve arra, hogy együtt tegyünk egy még boldogabb városért.

A pályázat célja: Bemutatni és minél szélesebb körben megismertetni a NYÍRVV Nonprofit Kft. városszépítő és -üzemeltető tevékenységét, ezzel is elősegítve a lakosság és társaságunk együttműködését egy szebb és biztonságosabb Nyíregyházáért.

A pályázók köre: Nyíregyházi óvodával/iskolával jogviszonyban álló óvodások és általános iskolai tanulók (3-14 éves kor között).

A pályázat részletei: A pályázaton bármely gyermek részt vehet saját – szabadon választott technikával készült – rajzával, egyénileg vagy csoportosan is. Az otthon vagy az iskolai tanórák keretében alkotott rajzok készülhetnek a NYÍRVV Nonprofit Kft.-vel kapcsolatosan egy adott téma köré, illetve készülhet általánosságban a városüzemeltetés fontosságáról.

A pályázat 3 korosztályban kerül meghirdetésre:

  1. Óvodások (3-6 éves korig)
  2. Általános iskola alsó tagozatos diákjai (6-10 éves korig)
  3. Általános iskola felső tagozatos tanulói (10-14 éves korig)

A pályázaton való részvétel díjmentes. Egy Pályázó több pályaművel is indulhat. A Pályázó (vagy annak Gondviselője/Tanára) a pályázatot kizárólag a saját (vagy gyermeke/tanítványa) nevében küldheti be.

A pályázatok értékelése: A pályázatra beérkezett képeket szakmai zsűri értékeli. Korosztályonként az első 3 helyezett NYÍRVV Ajándékcsomagban részesül.

Közönségszavazás: A nyilvánosság véleményére is kíváncsiak vagyunk, ezért a beérkezési határidőig beküldött pályamunkákat közönségszavazásra bocsátjuk társaságunk Facebook-oldalán. A rajz mellett feltüntetésre kerül a rajz készítőjének neve, a kép címe, valamint az óvoda / iskola megnevezése.

A Közönségszavazás ideje alatt oldalunk látogatói szavazhatnak az általuk legjobbnak ítélt rajzra. A legtöbb szavazatot kapott kép nyeri a Rajzpályázat Közönségdíját.

Díjazás: A zsűri által legjobbnak ítélt 3 alkotás, valamint a közönségdíjas rajz készítői a díjakat és a különdíjat NYÍRVV Ajándékcsomag formájában kapják meg.

Azon óvoda és iskola, amelynek óvodásai/tanulói a legtöbb pályázatot küldik be társaságunkhoz, értékes ajándékban részesül! A nyertes intézmény tanulói / óvodai létszámától függően kerül meghatározásra a nyeremény mértéke.

 

5. Rendkívüli Örökbefogadási Nap

Időpont: 2020. október 16. (péntek) 8-18 óra

Helyszín: NYÍRVV Nonprofit Kft. Állategészségügyi Telepe (4451 Nyíregyháza-Oros, Szállási út 128.)

A NYÍRVV Nonprofit Kft. Állategészségügyi Telepe ebrendészeti, állategészségügyi és járvány-megelőzési feladatokat lát el.

Elsődleges feladatunk a telep jogszabályi feltételekkel történő működtetésének biztosítása, fenntartása, lakossági - hatósági bejelentések alapján, Nyíregyháza közigazgatási területén belül kóborló ebek begyűjtése, a saját gazda, illetve megtaláló által leadott állatok fogadása.

(Ez az arány körülbelül: 90% kóbor, 10% leadott)

A telepre bekerült állatok 14 napos hatósági megfigyelésen esnek át. Számunkra fontos a bekerült ebek humánus tartása, a sérült beteg állatok saját állatorvosi rendelőnkben történő gyógykezelése, valamint a későbbiekben a bekerült ebek örökbeadásának szorgalmazása, gazdásítása.

A Nyíregyházi Állategészségügyi Telep befogadóképessége 2018. decemberétől megduplázódott. Az addigi 54 kennel helyett, 108 kennel áll rendelkezésünkre a befogott ebek elhelyezésére, mely lehetővé teszi az örökbe nem adott állatok hosszabb tartását is. Sajnálatos módon egy-két kutya esetében a gazdásítás időszaka elhúzódhat hónapokra, akár évekre is. 

A Nyíregyházi Állategészségügyi Telepen nincs altatás!

Az elmúlt évek során a Nyíregyházi Állategészségügyi Telepre bekerült kóbor, illetve gazdájuk által leadott ebeket maradéktalanul gazdásítani tudtuk. Ezen erőfeszítésünkben segítséget nyújtanak az évek alatt kialakított, fenntartható kapcsolataink a hazai és külföldi állatvédő szervezetekkel.

A Nyíregyházi Állategészségügyi Telep számára a prevenció ugyanúgy fontos és szükséges feladat, mint a már utcán lévő, kóbor állatok humánus befogása, tartása és gazdásítása. Az ivartalanítással megelőzhető, hogy az örökbe adott kutyák, akár évente két alom nem kívánt szaporulattal gyarapítsák a gazdára váró kutyák hatványozódó számát.

2018-ban: 51 db ivartalanítás

2019-ben: 100 db ivartalanítás

2020.09.02-ig: 75 db ivartalanítás

Jelen pillanatban is több mint, 50 db kutya várja a telepen, hogy leendő gazdája rátaláljon és sajnos még bőven vannak olyanok is, akik karantén megfigyelésüket töltik. 3 hónapostól a 10 évesig, kis termetűtől a nagy termetűig, rövid szőrűtől a bozontosig, minden változat fellelhető a gazdikeresők között.

Aktuális telepi adatok:

Kutyáink minden esetben életkoruknak megfelelő oltással/oltásokkal, chippel vannak ellátva, külső és belső parazitamentesen várják új gazdijukat!

A hét bármely napján lehetőség van a telepen lévő kutyák megtekintésére, örökbefogadásra. Ezen felül tartunk rendkívüli örökbefogadó napokat, melyeken hosszított nyitva tartással, 730-1800-ig lehetőséget biztosítunk azok számára, akik csak munkaidő után tudnak kilátogatni telepünkre.

 

Forrás: NYÍRVV Nonprofit Kft.