Szűkül az önkormányzatiság a szocialisták szerint

Erőteljesen csorbult az önkormányzatiság Magyarországon, ami több ponton tetten érhető – ez a véleménye Jeszenszki Andrásnak. Az MSZP városi elnöke kedden tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, a rendszerváltás nagy eredménye volt az önkormányzati rendszer létrehozása, ami nem működött rosszul, bár például hitelállomány és hitelfelvétel kérdése korrigálandó dolog volt.


 Jeszenszki szerint a megyék feladat nélkül maradtak és a megyei jogú városok és a települések  is részben ebben a helyzetben vannak, a jogkörök megnyirbálásával. Az oktatás fenntartása, irányítása messze került például a településektől, bár értékelése szerint Nyíregyháza szerencsés helyzetben van a Köznevelési Tanács létrehozásával, melynek révén tájékozódhatunk a helyi oktatás ügyéről – kevés ilyen nagyváros van. A szociális területen is átkerültek feladatok a járásokhoz, és a települések gazdasági erejétől is függ, hogyan tudnak megtartani segélyezési formát, így a nagyobb bevétellel rendelkező települések könnyebb helyzetben vannak. Ítélete szerint a bizonyos összeg feletti beruházások is sok esetben központosítottak.

Persze az adott önkormányzat örül például egy infrastruktúrafejlesztésnek, ilyen például a Mező-Bethlen Gábor utcai csomópont, de több ilyen példát tudnék mondani Nyíregyházán. Nyilvánvalóan öröm az, amikor egy nagyberuházás érkezik egy városba, ugyanakkor annak az egyeztetése viszont már nem biztos, hogy a megfelelő keretek között történik és ez megint csak nem az önkormányzatoknak a hibája. - mondta Jeszenszki András.