Szolgáltatóház épül – A Bocskai utcai saroképület megőrzi arculatát, de új funkciót kap

Sokaknak feltűnt, hogy „foghíjas” lett a Bocskai utca – Kálmán utca sarka, hiszen eltűnt egy régi épület. Mindez persze tudatos folyamat eredménye: a helyi védettséget élvező épület romos, életveszélyes állapotú volt. Viszont hamarosan úgy születik újjá, hogy újra ékessége legyen a környéknek, új funkciókkal, részben régi arculattal. (Megjelent a Nyíregyházi Napló február 28-ai számában.)

Az önkormányzat pályázatok és projektmenedzsment  referatúrájának tájékoztatása szerint az úgynevezett „Zöld Város” projekt keretében épül újjá a Bocskai utca 16. szám alatti épület. Emlékeztetőül: ugyanebben az összességében 1,2 milliárd forintos, nyertes önkormányzati programban újult meg a Bessenyei, a Benczúr és a Pazonyi tér, az Arany János utca zöldfelülete, s történt meg a Bujtosi Városliget rehabilitációja.

Hasonlít majd az eredetire

Az önkormányzat számára prioritás a város jellegét bemutató régi házak állagmegóvása, renoválása, esetleges újjáépítése. A Bocskai utcai épület évek óta megfelelő forrásra várt, hogy újra régi fényében tündököljön. Az épület állapota jelentősen leromlott, így a renoválás a műszaki állapotromlás hatására már nem volt megoldható. A város az épület tervezésekor figyelembe vette annak jellegét, így a helyén készülő új épület küllemében megőrzi a régi jellegét, de gazdasági céllal hasznosul. A bontás előtt állapotfelmérés készült, így az épület minden díszítőelemmel együtt eredeti állapotában, mégis 21. századi igényeket kielégítő műszaki megoldásokkal és szolgáltatásokkal nyeri el végső állapotát.

Új funkció, zöld környezetben

A szolgáltatóház kialakítása a gazdaság fejlődését, a foglalkoztatás bővülését is eredményezi, épületenergetikai szempontok, illetve akadálymentesítés figyelembevételével. A régi helyén egy új, háromszintes ház épül, a hozzá kapcsolódó valamennyi infrastrukturális és egyéb, az épület rendeltetésszerű használatához szükséges létesítmények kiépítésével együttesen. Az épület melletti területen köztérként is funkcionáló kertet alakítanak ki sok zöldfelülettel, növénysávokkal és burkolt járdákkal, teresedéssel, lépcsővel és akadálymentes rámpával.

Kiadható helyiségek

A tervezett épület egyterű nagy helyiségeket foglal majd magába, amelyek szintenként kiadhatók lesznek. Az irodahelyiségek az oromfal felé nagy üveg függönyfallal csatlakoznak, az udvar felé a földszinten szintén függönyfallal, az emeleti szinteken nagy nyílászárókkal. A bejárat a járdán keresztül kerekesszékkel is megközelíthető lesz, az épületben a közlekedést lifttel és lépcsővel oldják meg. A szolgáltatóház 8 parkolóhelyet kap sorompó lezárással, gyeprácsos felülettel, emellett a térburkolaton egy 10 férőhelyes kerékpártároló is készül.

Nem sejtett akadályok

A kivitelezés a meglévő ingatlan bontásával kezdődött 2019 novemberében, melyet követően a Bocskai utcai szomszédos épület tűzfala is láthatóvá vált. Ezen a szabad szemmel is jól látható átmenő repedések miatt a további munkavégzés balesetveszélyessé vált. Ezért állapotfelmérés készítése volt javasolt és indokolt a szomszédos ingatlan állapotának megőrzése céljából, aminek részeként a kivitelező feltárásokat végzett. A mérés eredményeit a tervező és statikus részére is megküldte, s a részletes számítások felhasználásával átfogó jelentés készült.

Megmentik a szomszédos ingatlant

Megállapították, hogy a további munkavégzés előtt a meglévő kiviteli tervek felülvizsgálata szükséges az épület alapozására és tartószerkezetére vonatkozóan. A helyszíni mérések és feltárások alapján új alapozási terv készült, mely szerint a tervezett szolgáltatóház Bocskai utca, Kálmán utca és meglévő épület felöli oldalán várhatóan helyszíni fúrt cölöpalapozást kell készíteni. A munkálatok az elkészült tervek alapján 2020. február 12. napján a megmaradt falazat bontásával folytatódtak. A kivitelezés bontást követően tereprendezéssel, földmunkával és próbafúrásokkal, próbacölöpözéssel folytatódott, majd február 25-én megkezdődtek a cölöpalapozási munkálatok is. A fenti összetett műszaki probléma megoldása, az új tervek elkészítése a kivitelezés elhúzódását vonta maga után. A beruházás tervezett átadása 2020. szeptember.