SZJA bevallás – Segít a NAV

Folyamatosan kapják kézhez az adózók a tájékoztatót arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készíti el sok állampolgár bevallását. Az új lehetőséggel, az E-SZJA-val azok az adózók élhetnek, akik munkáltatótól, bérből kapnak kifizetéseket, vagyis adóköteles jövedelmet szereztek.

 

Tények a munkáltató adatai alapján

 

Az adóbevallási tervezetet a 2016-ban megszerzett jövedelemről szóló kimutatás, amelyet az adózó munkáltatója, kifizetője által megadott adatok alapján állítanak össze a NAV munkatársai. A számítások során a jövedelmet terhelő adóval, az év közben levont adóelőleggel, valamint a figyelembe vett kedvezményekkel kalkulálnak. Az adóbevallási tervezetben szerepel mindezek egyenlege, ami lehet nulla, még fizetendő adó, vagy az ügyfélnek visszajáró összeg.

 

Március 15-ig bevallási ajánlat

 

Magyar Norbert, a NAV, Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának sajtóreferense elmondta, az egyszerűsített bevallás lehetőségének megszűnésével az E-SZJA váltotta fel a bevallás kitöltésének a lehetőségét, amelyet a Nemzeti Adó,- és Vámhivatal készít el az adózók részére. Hozzátette, ez azt jelenti, hogy március 15-ig kapják meg az adózók azt a bevallási ajánlatot, amelyet a munkáltatótól, kifizetőtől származó kontrolladatok alapján készít el a NAV és küldi el ügyfélkapuval rendelkező ügyfeleknek. Aki nem rendelkezik ügyfélkapuval, annak postai úton kézbesítik ezeket a dokumentumokat.

 

Május 22., február 25.

 

Fontos, az ügyfélkaput használó adózók javítani is tudják a bevallási tervezetet. A módosítást így ügyfélkapun keresztül lehet visszaküldeni a NAV-nak. Amennyiben valaki nem regisztráltatta magát és szándéka sincs ezt 2017. március 15-ig megtenni, akkor kizárólag postai úton intézheti adóbevallással kapcsolatos ügyeit, önbevallás formájában.

Akinek csak munkabérből származik jövedelme, május 22-ig kell, hogy beérkezzen a NAV-hoz a bevallása. Az egyéni vállalkozókra és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek és az őstermelőknek a bevallási határidő február 25. Amennyiben valaki nem tesz eleget személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségének, azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja.

ME.